От х:

Днес в x:

12 °C

МВР проверява корупция при строителството на газовата връзка Гърция-България

В МВР е постъпил сигнал до служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков във връзка с изграждането на междусистемна газова връзка Гърция - България.

Министър Рашков е разпоредил незабавна проверка по сигнала. Ще бъдат изискани и данни от Министерството на енергетиката, които да бъдат приобщени към проверката, съобщиха от МВР.

Въпросният сигнал е подаден от председателя на АБВ Румен Петков. В писмото се казва, че изпълнението на проекта е извън всякакви срокове, като алармира за премахване на дейности, заложени в договора за неговата реализация.

Сключеният между ICGB и гръцката строителна компания AVAX за проектиране, доставка и строителство на интерконектора с Гърция е на обща стойност от €144 850 000 с краен срок за изпълнение 28 април 2021 г. и заложени санкции от 90 000 евро на ден на изпълнителя за забавяне на въвеждането в експлоатация. На ниво Европейски съюз, проект IGB е получил последователна политическа и финансова подкрепа, която е от изключителна важност за успешната му реализация – 84 млн. евро. Към настоящия момент има подписани допълнителни документи за удължаване срока за завършване на строителните работи до края на 2021 г. и за ускоряване на плащанията към строителя.

Проектът включва и изграждане на две стратегически Автоматични газорегулиращи станции (АГРС) – Кърджали и Димитровград, които са премахнати от проекта изцяло и от работата на изпълнителя, но не и от общата сума по договора. За тази злоупотреба България със сигурност ще бъде подложена на санкции от съответните европейски институции, в т.ч. и ОЛАФ. Необходимо е да започне незабавна работа по разследване на мотивите за премахване от проекта на двете съоръжения.

От страна на проектната компания ICGB контролът по изпълнение на строителството е изключително занижен и не са предоставени необходимите разрешителни за различните строителни дейности. Считаме, че са извършени тежки престъпления, за които основна отговорност следва да се търси от ръководителя на ICGB Теодора Георгиева и тя да бъде отстранена, се казва в сигнала на Румен Петков.

"Озадачаващо е мълчанието на министъра на енергетиката по случая. Сезирахме министъра на вътрешните работи за извършване на проверка по казуса, поради пълно отсъствие на доверие към Главния прокурор. Коректността и почтеността изисква незабавно да бъдат информирани европейските институции и на първо място ОЛАФ", пише още в сигнала.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Па
    Патрийк Шийк
    4 -1
    19:22, 18 юни 2021
    Румен Петков обича да си облекчава пикочни мехур във фонтани и шадравани.
  • 2
    Ра
    Радклиф
    1 -1
    09:21, 19 юни 2021
    Бойко Рашков има повече апартаменти и имоти от Цветан Цветанов. И той бил от имотната мафия.

Още новини

Последни новини