От х:

Днес в x:

Спасовден - празник на квартал Любеново

    Спасовден е празник на жителите на квартал Любеново в кв. Първомай. Присъединен към града в средата на миналия век, Любеново е било самостоятелно селище. Този ден е повод за родови срещи, раздаване на курбан и веселие.

    Отец Георги Томов  освети курбан, който по традиция се прави всяка година на параклиса „Възнесение Господне“. А вечерта е предвидена фолклорна програма с участието на певческите състави на кв. Любеново и село Бяла река; танцовите клубове „Веселие“ – Православен и „Евридика“ – Градина и формацията на Христо Станков и приятели.

    Църковният празник Възнесение Господне, наричан още Спасовден, се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Възкресение Христово.

    Според Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек.

    На четиридесетия ден от Възкресението им се явил за последен път, беседвал с тях и ги извел от града на Елеонската планина. Като се изкачили на планината, Христос вдигнал ръце да ги благослови. Още докато ги благославял, се отделил от земята и се издигнал  към небето. Апостолите се поклонили на Възнасящия се Господ.

    В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях - Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.

    Според българските народни вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника болни и недъгави хора отиват да преспят на росеновите ливади.

    Народните вярвания гласят още, че ако на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - обилна.

    На Спасовден имен ден имат Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска. Денят е и празник на хлебари и сладкари.
    Parvomai.NET

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини