От х:

Днес в x:

18 °C

16.78 % от населението на Хасково с ваксина срещу Ковид 19, ваксинираха 16-годишен

  38 000 ваксинации са направени в Хасковски регион от 28-ми декември 2020 година, когато беше ваксиниран първият жител на областта, до момента. Това означава, че 16,78 % от населението на региона е вече е ваксинирано. С пълен имунизационен обхват или с поставени две дози ваксина от тях са 7,38 %. Данните изнесе директорът на дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция в Хасково-д-р Снежана Иванова.
   
  До момента са поставени ваксини на 42-ма трудноподвижни хора в региона. От РЗИ призоваха местните власти да се включат по-активно в организацията за ваксиниране на такива хора по домовете им, тъй като в службата имат подготвени екипи, които да направят ваксинация в домашни условия. До момента в региона има едно ваксинирано дете. То е на 16 години, без съпътстващи заболявания и е ваксинирано с Пфайзер. Мнението на д-р Иванова е, че трябва да се ваксинират, когато това бъде разрешено и доказано безопасно, и децата над 12-годишна възраст.
   
  Тя е категорична, че най-сигурната защита, не само срещу Ковид 19, но и срещу другите инфекциозни болести, е ваксинацията. Д-р Иванова посочи, че в момента не само в региона, но и в страната, и в световен мащаб, се наблюдава леко успокоение сред хората от напрежението през последната година и половина заради здравната криза.
   
  „Не бива обаче да сме чак толкова спокойни, защото информацията за патогенността на Индийския щам е доста тревожна“, казва д-р Иванова. Затова тя призова хората да вземат решение и да се ваксинират.
   
  Шест са имунизационните кабинети в Хасковска област, където това може да стане-в Димитровград, в Харманли и в Любимец има по един, в Хасково са три.
   
  Най-голяма е натовареността в кабинета на РЗИ в Хасково. Средно на ден се извършват по 120 имунизации в него.
   
  Регионалната здравна служба разполага и разпределя към личните лекари и четирите ваксини, одобрени за ЕС. Всеки може да отиде в кабинетите без предварително записване. В два от кабинетите в Хасково се ваксинира след работно време от 18 до 21 часа. В МБАЛ “Хигия“ нощният кабинет работи всеки вторник, а в МАБЛ -Хасково всяка сряда. Само един човек обаче е пожелал да използва досега тази възможност. Неговото желание е било да се ваксинира с препарата на „Модерна“, в който се съдържат 10 дози, заради което и не му е поставена желаната ваксина.
   
  Продължава да е налична възможността и за записване през ваксинационната платформа. Записването за региона на Хасково е за Медицински център „Димаед“, МБАЛ -Хасково и МБАЛ „Хигия“, посочи шефката на РЗИ д-р Соня Димитрова. Тя посочи, че има много запитвания от турски граждани, които искат да се ваксинират у нас. Това обаче не е възможно според настоящите разпоредби. Възможността обаче е налична на хора с двойно гражданство, с ЛНЧ /личен номер на чужденец/ или с документи за дългосрочно пребиваване у нас.
   
  Най-голям интерес има към ваксината на „Пфайзер“. Към ваксината на „Янсен“, която е едноразова и беше препоръчена по принцип за хората от туристическия бранш, засега няма интерес от страна на община Минерални бани, която е най-големият туристически център в региона. Към тази ваксина обаче проявяват интерес личните лекари, защото е пожелана от хора от техните пациентски листи, посочи д-р Димитрова. В този препарат са ваксинирани вече и 20 души от Бежанския център в Харманли. Използвана е там, защото те престояват в него за определен период от време.
   
  Има няколко случая на реваксинация с РНК ваксина, след първа поставена доза на векторната „Астра Зенека“, обясни д-р Снежана Иванова. Това обаче са единични случаи, допълни тя.
   
  Засега няма съобщения от Хасковска област за проява на сериозни реакции след ваксиниране.
   
  По повод единните Европейски изисквания за ваксинационните сертификати, д-р Димитрова посочи, че е желателно те да се изискат от от ваксинационния пункт, където е направена имунизация.
   
  Красимира Славова
  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Jp
   JP
   20 -13
   16:56, 3 юни 2021
   Тези ваксини са нискокачествени, направени са набързо на две на три без дългогодишни проучвания.
   След половин до една година ще започнат да се проявяват автоимунни заболявания при ваксинираните.
   • Шо
    шошо
    7 0
    17:23, 3 юни 2021
    питайте гелов той е компетентен
   • 58
    585858
    15 -7
    17:31, 3 юни 2021
    Ваксините ще вземат повече жертви от Ковидчо!!!!
   • По
    Победител
    5 -12
    17:50, 3 юни 2021
    Още един всезнайко. Виж коментара
   • Ке
    Кекс
    9 -4
    18:04, 3 юни 2021
    Хаха колко си невеж! Селска твяга
   • Г
    г
    6 -11
    18:08, 3 юни 2021
    Ваксини за коронавируси се тестват повече от десет... Виж коментара
   • Но всички разбират
    от ваксини и
    футбол :))
   • Ак
    Ако JP го ухапе Бясно Куче
    1 -2
    03:00, 4 юни 2021
    Интересно ми е
    дали ще си сложи ВАКСИНА против БЯС ? :)))
    ................
    а за това Колко JP е прост?
    ......
    GP означава Дженерал Практишънър - Доктор по Обща Медицина
    ...................................
    ..... А JP означава Джъст плаинг (Просто си играя - маструбирам ) със собствените си гениталии :))
  • 2
   Ва
   важно е да се каже
   17 -1
   18:23, 3 юни 2021
   Че са одобрени от ЕС. Все едно са одобрени от Бог. Значи ако ЕС ви сервират фекалии няма страшно. Те са от ЕС. ЕС е същата глупост като социалистическият блок. Но е нужно пак да минат години кратуните да го разберат
  • 3
   Ха
   Хаха
   9 -1
   22:33, 3 юни 2021
   Моля ви прости хора слагайте си по-бързо ваксините и да се свършва
   .. Все пак света трябва да се редуцира от към идиоти...
  • 4
   До
   До автора на статията
   3 0
   23:39, 3 юни 2021
   Правите ли изобщо разлика между Хасково и Хасковски регион?

  Хороскоп за 16.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
  16 юни 2021
  Последни новини