От х:

Днес в x:

1320 зрелостници от Хасковско писаха по темата за благодеянието по Йовковия разказ „Песента на колелетата“

1320 зрелостници от 1440, заявили желание в Хасковска област, положиха днес първия от двата задължителни зрелостни изпита- този по български език и литература. 69 от абитуриентите не са били допуснати поради различни причини, а 51-н души не са се явили изобщо. Сред тях обаче няма болни ученици от Ковид. Карантинирани в хасковска област зрелостници, които да положат изпита в специалните за тях стаи, също е нямало.

За матурата бяха подготвени, според противоепидемичните изисквания, 148 зали в 22 училища в областта.

Изпитът продължи 4 часа, а за тези от учениците, които са със специални потребности, времетраенето беше 6 часа.

Матурата включваше 30 затворени въпроса с по четири възможни отговора и 10 въпроса, които изискваха свободни отговори. Зрелостниците писаха аргументативен текст, като избираха между есе и интерпретативно съчинение по  темата „Смисълът на благодеянието“ по Йовковата творба „Песента на колелетата“.

От Министерството на образованието съобщиха, че двама зрелостници в страната са отстранени заради ползване на мобилни устройства- един от Ямбол и един в Самоков.

Осем карантинирани зрелостници от различни градове на страната имаха възможност да положат изпита. Само двама болни от Ковид-19 ще положат зрелостният изпит по БЕЛ на 26 август.

Вторият задължителен зрелостен изпит е на 21-ви май, той е по избираем предмет. В Хасковска област най-много са заявените участия за полагане на изпит по английски език и биология.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ст
    Станчо тъпото
    5 -2
    14:43, 19 май 2021
    Аз отдавна се дипломирах
    Завършил съм асфалтовата академия при бай тенчо сервитьора с специалност нареждане на павета
Последни новини