От х:

Днес в x:

20 °C

Къде отива боклукът на ЕС?

През 2020 година износът на отпадъци от ЕС за страни, които не са членки, е достигнал 32,7 милиона тона, което е увеличение с три четвърти (+75 на сто) спрямо 2004 година. В същото време вносът на отпадъци от държави извън ЕС е намалял от 10 на сто от 2004 година до 16 милиона тона през 2020 година, отчете днес Евростат.

Турция е най-голямата дестинация за износ на отпадъци от ЕС, с обем от около 13,7 милиона тона за миналата година или или над тройно повече в сравнение с 2004 година. На второ място е Индия, която е получила близо 2,9 милиона тона боклук от ЕС през 2020 година. Следват Великобритания (1,8 милиона тона), Швейцария (1,6 милиона тона), Норвегия (1,5 милиона тона), Индонезия и Пакистан (по 1,4 милиона тона).

През последните години Пакистан се е изкачил значително в позициите. Обемите в тази посока са скочили от 100 000 тона през 2004 година до 1,4 милиона тона през 2020 година. За сметка на това експортът на отпадъци от ЕС към Китай е спаднал от пиковите 10,1 милиона тона през 2009 година до 600 000 тона през миналата година.

През 2020 година износът на отпадъци от черни метали (желязо и стомана) от ЕС възлиза на 17,4 милиона тона, което е над половината (53 на сто) от целия износ на отпадъци.
Основна дестинация е била Турция. С 11,8 милиона тона тя е получила над две трети (68 на сто) от отпадъците от черни метали от ЕС. Междувремено съюзът е внесъл 4,1 милиона тона отпадъци от черни метали, като почти една трета (32 на сто) е от Великобритания.

Макар и доста по-малко, значителни количества хартиени отпадъци също са били изнесени от ЕС. Експортираните 6,1 милиона тона са близо една пета (19 на сто) от износа на отпадъци за 2020 година. От тях 1,6 милиона тона (26 на сто) са били насочени към Индия, 1,2 милиона тона (20 на сто) към Индонезия и 900 000 тона (15 на сто) към Турция. Внесени си обаче 2,2 милиона тона хартиени отпадъци - най-много (900 000 тона или 41 на сто) от Великобритания. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Разбойника от Банкя. Внася боклука в България. И въпреки всичко постото население - да го иба. Не излезе да гласува за да свали тоя сатрап. Магарето наречено -Българин ще продължава да бъде яхано. Прав е разбойника като казва че на прост човек чеп се набива. И ще му го набива още доста време.

Хороскоп за 12.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
12 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
12 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
12 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
12 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
12 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
12 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
12 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
12 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
12 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
12 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
12 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
12 май 2021
Последни новини