От х:

Днес в x:

Руското външно министерство извика българския посланик, възможно е Москва да изгони дипломати

Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин бе извикан във външното министерство в Москва на фона на "възможния отговор на Москва на изгонването на руски дипломати", съобщи РИА "Новости".

Според руската информационна агенция посланикът първоначално влязъл в сградата, като отказал да коментира, а няколко минути преди това пристигнала и кола със знамето на Европейския съюз. По-късно "Новости" го цитира с думите, че получил във външното министерство информация за възможен дипломатически отговор, но не пожелал да обяви подробности.

Както припомня и агенцията, тази среща в руската дипломатическа служба следва решението на България да обяви за "персона нон грата" двама души от посолството на Москва в София. Замесени бяха и бивши и действащи към момента служители на разузнаването и Министерството на отбраната.

Това стана на 22 март, дни след като прокуратурата обяви шпионска схема в полза на Москва, в която участват и руски граждани. Русия обвинява в "шпиономания" България, която неколкократно гони руски дипломати от 2019 г. насам, и традиционно обявява, че си запазва правото на отговор след решенията в София. За "огледален" отговор на българските мерки вече говориха и в руското външно министерство, и в Сената.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини