От х:

Днес в x:

22 °C

Граждани "редактираха" Плана за възстановяване в Google Drive

Зелен преход, дигитална трансформация, устойчив растеж, Джипко Бибитков, „Съд и затвор, мутри!“, „Продавам джанти“. Това не са случайно подбрани фрази, а съдържанието на файлове от Националния план за възстановяване и устойчивост, качен в Google Drive.

Томислав Дончев вече няколко пъти хвали успешното въвеждане на електронното управление от страна на ГЕРБ. Само че хората, качили плана в интернет, са забравили да активират една елементарна опция – ограничаване на възможността за редактиране.

Планът за възстановяване и развитие на правителството в оставка можеше да се променя от всеки потребител. Линковете бяха публични и въведени в таблиците, които са публикувани към третата версия на плана от 16.04.2021 г. Файловете не са били заключени, но след като стана ясно, че онлайн потребителите са получили безпрепятствен достъп, повечето от папките бяха изтрити. 

Преди това обаче хората успяха да променят файла със съдържанието, озаглавен „Темплейт за реформи и инвестиции“, добавяйки снимки и забавни колажи на премиера в оставка Бойко Борисов. Списъкът със съдържанието на плана не е изтрит, но „дигитализацията“ на ГЕРБ е довела до това след точка „f. Политики за следващото поколение“ да следва точка „g. Кафе и кроасан, моля“.

Националният план за възстановяване и устойчивост е изключително важен документ, чиято цел е да извади страната от икономическата и социалната криза, породена от Covid-19 пандемията. С него трябва да се разпределят 12 млрд. лв. за икономиката на България от ЕС, а той трябва да бъде представен пред Европейската комисия до края на месеца.

Затова е недопустимо, колкото и „неразумен“ да е планът според опозицията, да се допуска подобен достъп от страна на потребителите – макар и в онлайн варианта на документа.

Резултатът е микс от изразеното неодобрение на хората срещу ГЕРБ и Борисов – „Съд и затвор, мутри!“, „Искам една джипка само за мен“ – и неофициални разговори между потребители, използващи онлайн документа за чат: „zdr, какво правиш“, „Продавам две джанти“ и „Някой да има заден диференциал за Субару?“.

Друг потребител е описал решетките на таблицата в Google Docs като „гледката на Борисов от новата му стая в затвора“. Преди ден премиерът в оставка каза, че е извикан в парламента, за да бъде изправен пред „Народен съд“, а от „Изправи се! Мутри вън!“ му отговориха, че „съдът е на друго място“ – в Народното събрание всички „ще го пазят с телата си“.

„Да не превръщаме този официален документ в чат“, призовава един от редактиращите, но не успява да спре вълната от коментари. Следват „Локо София!“, „Ходете пеш!“, „Оправихме я тая стратегия най-накрая!“ и „Абе, кога се пръска със син камък, че да не изпусна срока?“.

Документът е украсен със снимка от корицата на „Винету“ на Карл Май – романът, който Борисов е определил за свой любим.

„Бойко Борисов ще влезе в затвора“, е изписано с големи черни букви, обградени в червено, в документа има и нецензурни послания към политиците.

До полетата за „Чуждестранна икономическа подкрепа“, „Отбрана“ и „Зелена енергия“, залегнали в плана, се виждат линкове от YouTube с български песни. В папка инструкции с големи букви е изписано „Пълна некомпетентност!“.

"Моля, направете документите и папките само за четене, защото всеки може да ги редактира" - гласи едно от съобщенията в папка, озаглавена "Внимание". И този файл обаче се оказа незащитен, преди гафът да бъде поправен.

Националният план за възстановяване стана повод за публичен дебат, след като беше внесен за разглеждане в Народното събрание. Политически лидери като Христо Иванов от ДБ и Корнелия Нинова от БСП обявиха, че разпределението на средствата в него е "неразумно". Нинова добави, че социалистите имат подготвено алтернативно предложение на документа. Затова България е договорила отсрочка от ЕК, казва вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

„Вместо да кажат – искаме Борисов да дойде тук, за да го смачкаме, че сега ни е паднал – те лъжат публиката и казват: „Защото искаме да ни представи Плана за възстановяване“, оплака се Борисов в неделя по време на пресконференция на ГЕРБ.

„Не искам да се спекулира, че няма План за възстановяване и развитие", каза Борисов. "Умолявам колегите да го приемат или да го отхвърлят. Такъв план има, правен е от около 200 човека, работили сме много по него, минал е на 38 сесии с Европейската комисия. Правен е от най-добрите специалисти в държавата“, добави той. Със сигурност е минал и през поне 38 редакции на недоволните от управлението на ГЕРБ граждани – в онлайн пространството.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини