От х:

Днес в x:

Проф. Аргирова: Все повече млади хора стигат до реанимация заради COVID-19

„Все повече млади хора биват приемани в COVID отделенията и реанимациите. Една от причините за това е ненавременното търсене на лекарска помощ. Всеки ден идват хора в много тежко състояние. Затова призовавам болните при задух да потърсят веднага доктор". Това каза в студиото на „Здравей, България" проф. Радка Аргирова, вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите. 

По думите й броят на новите случаи продължава да е висок. „Тези малки спадове в някои дни на седмицата са по-скоро въпрос на отчитане, на работа в събота и неделя. Не ги приемам за спад”, поясни тя.

Според проф. Аргирова е възможно да има леко повишаване на новите случаи на коронавирус заради проведените парламентарни избори. „Действително имаше сериозно струпване на членовете на секционните комисии при предаване на бюлетините. Надявам се да са били ваксинирани”, коментира вирусологът.

По думите й няма данни различните варианти на вируса да водят до по-тежкото протичане на заболяването.

„Докато позволяваме на вируса да се движи, той ще мутира. Все още сме в зоната на един щам. Това значи, че каквито и варианти да има, те всички се ялият от неутрализиращите антитела. Затова трябва да побързаме с масовата имунизация”, поясни Аргирова. Според експерта все още не е категорично доказано дали ваксинираните хора са преносители на вируса. 

Професорът заяви, че витамин C не трябва да се приема, докато човек е болен от COVID-19. 

Според нея преболедувалите вируса трябва да си направят тест за антитела 6 седмици, след като оздравеят. „Ако имат антитела, е по-добре да изчакат преди да се имунизират”, заяви вирусологът. И заключи, че ваксинирането за хора, работещи в болници и социални заведения, трябва да бъде задължително.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Зр
    Зрител
    1 -3
    10:41, 7 апр 2021
    Платено плашило!
    • Пл
      платена клакьорка
      2 -3
      11:59, 7 апр 2021
      ако са с килограмите и тлъстините на професорката, няма смисъл да ги вкарват в реанимация. Три толко лой около сърцето и с Ко и без Ко няма как да се движи
  • 2
    Ха
    Хайа
    2 -3
    11:12, 7 апр 2021
    Пак ли тая продажна.....
  • 3
    Ва
    Ваня
    3 -2
    13:02, 7 апр 2021
    Колко още трябва да умрат още за да повярвате че наистина върлува вирус!
Последни новини