От х:

Днес в x:

18 °C

Тайните на имунната система

Покрай пандемията от COVID-19 със сигурност сме започнали да обръщаме много повече внимание на имунната си система от преди. Интересуваме се най-вече как да я подсилим, за да можем да се противопоставим на вируса, който ни дебне отвсякъде.

Но не само сега, а винаги е било важно да имаме защитни сили. А за да успеем да го постигнем, трябва да знаем и повече подробности за тяхното функциониране. Някои от тях определено могат да ни изненадат.

Двойна защита

Имунната система ни предпазва на две нива. Първо е незабавната защита на вродения имунитет. Тя се осигурява от кожата и лигавиците, които са вътрешни и външни бариери за вируси и бактерии, предпазващи от навлизането и разпространението им в организма.

Ако вирусът или бактерията успее да премине през първото ниво на защита, се активира адаптивният имунитет. Когато веднъж се е срещала с инфекциозен агент, имунната система запомня това и при следваща среща реагира по-ефективно.

Това се нарича имунологична памет и благодарение на нея не можем да се разболеем втори път от варицела например. Адаптивен имунитет имат не всички животински видове, а само тези, които спадат към челюстните гръбначни.

От мама

По време на третия триместър на бременността антитела от майката се прехвърлят на плода през плацентата. Това осигурява по-добра защита на новороденото, която обаче е временна - само за първите няколко седмици след раждането.

Кърмата също така съдържа антитела, които могат да предпазят от заболявания като пневмония.

От нас

Гените играят важна роля във формирането на имунната система, но не по-важна е и тази на околната среда и на начина на живот. Редица изследвания доказват, че дори близнаците се раждат с различен имунитет, а разликите стават още по-големи с напредване на възрастта. Затова е наистина важно как се храним, дали се движим, имаме ли вредни навици и т.н.

Милиарди на война

За да ни предпазва ефективно, имунната система използва своите верни войници - белите кръвни телца. Познати още като левкоцити, всеки ден от тях се произвеждат около 100 милиарда.

Нормалното количество е между 7000 и 10 000 на микролитър. Ако обаче са над 11 000, това не е добра новина, а точно обратното - може да е признак за бактериална инфекция и дори рак.

Възраст

С напредване на възрастта, имунната система отслабва своето действие. Маркофагите например не се справят толкова ефективно с елиминирането на раковите клетки, което отчасти обяснява по-големия шанс да развием онкологично заболяване, когато остареем.

Органи

Във функционирането на имунната система са замесени редица органи и системи, наричани лимфоидни. Централният орган е тимусът - това е ендокринна жлеза, която произвежда лимфоцити. Костният мозък изпълнява същата функция. Други важни са далакът и аденоидите (сливици), предава Espresso Communication.

Стрес

Това може би вече си го знаем, но отделянето на стресовия хормон кортизол причинява много повече от безсъние и тревожност - той подтиска имунни отговор и така сме много по-податливи на всякакви вируси и инфекции.

Смях

Точно обратно на стреса, смехът води до повишено производство на антитела в носа и дихателните пътища и по-този начин ни прави по-устойчиви на заразяване.

Алергии

Противно на някои схващания, алергиите не са проява на отслабен имунна система, а точно обратното - тя реагира ненужно на безвредни вещества, като мляко, ягоди или мед например.

Чревна флора

Червата не само за пряко свързани с мозъчната дейност и нашето настроение, но и с функционирането на имунната система. Изследвания доказват, че хората с дефицит на полезни чревни бактерии имат и по-ниски нива на макрофаги и моноцити, което ги прави по-податливи на инфекции.

Спорт

Редовната физическа активност стимулира имунната система. Не бива обаче да прекаляваме, защото можем да постигнем обратния ефект. Прекомерното натоварване води до рязък скок в нивата на лимфоцитите, както и в техния рязък спад скоро след това, което пък ни прави податливи на инфекции.

Лайфстайл / Тенденции / Имунната система, стресът, тренировките и какво трябва да знаем за защитните сили на организма

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
12 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
12 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
12 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
12 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
12 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
12 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
12 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
12 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
12 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
12 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
12 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
12 май 2021
Последни новини