От х:

Днес в x:

Тайните на имунната система

Покрай пандемията от COVID-19 със сигурност сме започнали да обръщаме много повече внимание на имунната си система от преди. Интересуваме се най-вече как да я подсилим, за да можем да се противопоставим на вируса, който ни дебне отвсякъде.

Но не само сега, а винаги е било важно да имаме защитни сили. А за да успеем да го постигнем, трябва да знаем и повече подробности за тяхното функциониране. Някои от тях определено могат да ни изненадат.

Двойна защита

Имунната система ни предпазва на две нива. Първо е незабавната защита на вродения имунитет. Тя се осигурява от кожата и лигавиците, които са вътрешни и външни бариери за вируси и бактерии, предпазващи от навлизането и разпространението им в организма.

Ако вирусът или бактерията успее да премине през първото ниво на защита, се активира адаптивният имунитет. Когато веднъж се е срещала с инфекциозен агент, имунната система запомня това и при следваща среща реагира по-ефективно.

Това се нарича имунологична памет и благодарение на нея не можем да се разболеем втори път от варицела например. Адаптивен имунитет имат не всички животински видове, а само тези, които спадат към челюстните гръбначни.

От мама

По време на третия триместър на бременността антитела от майката се прехвърлят на плода през плацентата. Това осигурява по-добра защита на новороденото, която обаче е временна - само за първите няколко седмици след раждането.

Кърмата също така съдържа антитела, които могат да предпазят от заболявания като пневмония.

От нас

Гените играят важна роля във формирането на имунната система, но не по-важна е и тази на околната среда и на начина на живот. Редица изследвания доказват, че дори близнаците се раждат с различен имунитет, а разликите стават още по-големи с напредване на възрастта. Затова е наистина важно как се храним, дали се движим, имаме ли вредни навици и т.н.

Милиарди на война

За да ни предпазва ефективно, имунната система използва своите верни войници - белите кръвни телца. Познати още като левкоцити, всеки ден от тях се произвеждат около 100 милиарда.

Нормалното количество е между 7000 и 10 000 на микролитър. Ако обаче са над 11 000, това не е добра новина, а точно обратното - може да е признак за бактериална инфекция и дори рак.

Възраст

С напредване на възрастта, имунната система отслабва своето действие. Маркофагите например не се справят толкова ефективно с елиминирането на раковите клетки, което отчасти обяснява по-големия шанс да развием онкологично заболяване, когато остареем.

Органи

Във функционирането на имунната система са замесени редица органи и системи, наричани лимфоидни. Централният орган е тимусът - това е ендокринна жлеза, която произвежда лимфоцити. Костният мозък изпълнява същата функция. Други важни са далакът и аденоидите (сливици), предава Espresso Communication.

Стрес

Това може би вече си го знаем, но отделянето на стресовия хормон кортизол причинява много повече от безсъние и тревожност - той подтиска имунни отговор и така сме много по-податливи на всякакви вируси и инфекции.

Смях

Точно обратно на стреса, смехът води до повишено производство на антитела в носа и дихателните пътища и по-този начин ни прави по-устойчиви на заразяване.

Алергии

Противно на някои схващания, алергиите не са проява на отслабен имунна система, а точно обратното - тя реагира ненужно на безвредни вещества, като мляко, ягоди или мед например.

Чревна флора

Червата не само за пряко свързани с мозъчната дейност и нашето настроение, но и с функционирането на имунната система. Изследвания доказват, че хората с дефицит на полезни чревни бактерии имат и по-ниски нива на макрофаги и моноцити, което ги прави по-податливи на инфекции.

Спорт

Редовната физическа активност стимулира имунната система. Не бива обаче да прекаляваме, защото можем да постигнем обратния ефект. Прекомерното натоварване води до рязък скок в нивата на лимфоцитите, както и в техния рязък спад скоро след това, което пък ни прави податливи на инфекции.

Лайфстайл / Тенденции / Имунната система, стресът, тренировките и какво трябва да знаем за защитните сили на организма

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини