От х:

Днес в x:

11 °C

Австрия спря имунизирането с ваксината на AstraZeneca след смъртен случай

Австрийските власти са спрели имунизациите с партида COVID-19 ваксина на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca като предпазна мярка, докато разследват смъртта на един човек и заболяването на друг след ваксинациите. Това съобщиха здравните власти на Алпийската република, цитирани от "Ройтерс", предаде News.bg.

"Федералната служба за безопасност в здравеопазването (BASG) получи две информации във времева връзка с ваксинация от същата партида ваксина на AstraZeneca в окръжната клиника на Цветл" в провинция Долна Австрия, отбелязаха от службата.

49-годишна жена е починала в резултат на тежки нарушения на кръвосъсирването, докато 35-годишна жена е развила белодробна емболия и се възстановява. Белодробната емболия е остро белодробно заболяване, причинено от изместен кръвен съсирек.

"Понастоящем няма доказателства за причинно-следствена връзка с ваксинацията", подчертаха от BASG.

Австрийският вестник Niederoesterreichische Nachrichten, както и телевизия ORF и официалната новинарска агенция APA уточняват, че и двете жени са били медицински сестри, работещи в клиниката в Цветл.

BASG посочи, че съсирването на кръвта не е сред известните странични ефекти на ваксината. Службата активно разследвала, за да изключи напълно всяка възможна връзка.

"Като предпазна мярка останалите запаси от засегнатата партида ваксини вече не се издават или ваксинират", увериха от BASG.

Говорител на AstraZeneca каза: "Не са потвърдени сериозни нежелани събития, свързани с ваксината", като добави, че всички партиди са обект на строг и стриктен контрол на качеството.

Изпитванията и реалният опит досега показват, че ваксината е безопасна и ефективна и беше одобрена за употреба в над 50 страни, каза той.

AstraZeneca също така заяви, че е в контакт с австрийските власти и ще подкрепи изцяло разследването.

Регулаторите на Европейския съюз в края на януари одобриха продукта, като заявиха, че той е ефективен и безопасен за употреба, докато Световната здравна организация (СЗО) в средата на февруари изброява продукта за спешна употреба.

Нежеланите реакции, наблюдавани в опитите, са били краткотрайни в по-голямата си част и не се съобщава за проблеми със съсирването на кръвта.

Оценка на безопасността от германския регулатор на ваксините на повече от 360 000 души, които са получили ваксината Astra в страната между старта в началото на февруари и 26 февруари, заключава, че нежеланите реакции са в съответствие с профила на безопасност, описан в клиничните изпитвания.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
16 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
16 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
16 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
16 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
16 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
16 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
16 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
16 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
16 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
16 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
16 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
16 апр 2021
Последни новини