От х:

Днес в x:

ЕМА: Връзката между тромбозите и ваксината на АстраЗенека не може да бъде напълно отхвърлена

Засега не можем ясно да изключим връзката между тромбозите и ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID-19. Това заяви директорът на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) Емер Кук пред комисията на Европейския парламент по здравеопазване, предаде БТА.

Тя отбеляза, че проверката на въздействията от ваксината продължава, както и че е естествено да има подобни случаи, когато се ваксинират милиони хора. По нейните думи не може все още да се направят ясни заключения дали тромбозите, свързани с инсулти, инфаркти и белодробни емболии от тази ваксина настъпват по-често при жени под 55-годишна възраст и пушачи, защото данните засега не са достатъчно.

Кук добави, че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) оценява три обещаващи лекарства срещу новото заболяване. Тя съобщи, че предстои представители на ЕС да извършат проверка на руски завод за производство на ваксината "Спутник V". По нейните думи това се прави по европейските правила за оценка, свързана с осигуряването на пазарен достъп в ЕС на лекарствени изделия. Кук допълни, че ЕАЛ продължава оценката на руската ваксина, както и на препаратите на "Новавакс" и "КюрВак".

Тя съобщи, че доставките в ЕС на ваксината на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън"), която вече бе одобрена от ЕМА, започват от края на април. Кук отбеляза, че тази ваксина ще се поставя с една доза и дава 67 на сто ефективност.

Ръководителят на отдела по здравеопазване на Европейската комисия Сандра Галина съобщи пред комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент, че до края на юни ЕС очаква да получи дозите ваксини, необходими за имунизирането до края на септември на 70 на сто от пълнолетните европейци.

Износът на ваксини от ЕС ще остане ограничен, засега не се знае докога, добави тя. Галина отбеляза, че ОЛАФ и Европол работят срещу черния пазар на лекарства, където се разпространяват препарати, за които се твърди, че са ваксини.

Случаят с "АстраЗенека" създаде репутационен проблем за ЕС и държавите от Общността, коментира тя. По нейните думи този производител ще достави до края на първото тримесечие едва една четвърт от заявените от ЕС количества, защото използва само един завод за изпълнението на европейския договор.

По нейните думи "Пфайзер" и "Модерна" изпълняват договорите и е имало само леки смущения в доставките за ЕС. Тя поясни, че тези производители доставят ваксини всяка седмица. Галина изрази неразбиране защо хората недоволстват, след като все пак в ЕС има ваксини.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Еб
    ебати клинча
    2 0
    12:13, 24 мар 2021
    Ако кажат истината някои ще загубят милиарди.не си мислете ,че ес чиновника не взима подкуп. Взимат и то милиарди. Всичко вони
Последни новини