От х:

Днес в x:

Инцидент с руски бомбардировач Ту-22М3, летците загинаха

Трима военни са загинали при инцидент с бомбардировач Ту-22М3 на летището край Калуга. Системата за катапултиране на самолета е сработила непредвидено, съобщи руското министерство на отбраната.

По-рано Интерфакс, позовавайки се на източник, както и канала Baza в Telegram и телевизия REN-TV, съобщиха, че самолетът е извършил аварийно кацане.

Според военното ведомство на 23 март "по време на планираната подготовка на земята за полета на Ту-22М3 на летището в района на Калуга е възникнала ненормална работа на системата за катапултиране".

"Поради недостатъчната височина за отваряне на парашутите, трима членове на екипажа са получили наранявания, несъвместими с живота при приземяването", заяви министерството на отбраната.

Според източник от медиците в региона, един от членовете на екипажа е оцелял.

По-рано силовите структури в региона съобщиха, че "са убити трима души, включително командирът на полка, който е седял на мястото на инструктора".

Военното ведомство съобщава, че "на летището е изпратена комисия на руските аерокосмически сили, която да проведе технически преглед на самолета и да установи причините за инцидента".

Няма жертви сред цивилното население, според местните власти.

Министърът на вътрешната политика и масовите комуникации на региона Олег Калугин заяви пред ТАСС, че регионалните власти нямат информация.

Ту-22М е съветски, по-късно руски свръхзвуков бомбардировач с далечен обсег с променлива геометрия на крилото. Самолетите от този тип са предназначени да унищожават сухопътни и морски цели със свръхзвукови управляеми ракети и бомби по всяко време на деня и при всякакви метеорологични условия. Те могат да носят ядрено оръжие.

Предишният инцидент с такъв самолет, при който екипажът на самолета загина, бе на 22 януари 2019 г. Тогава, при кацане на летището в Оленегорск (област Мурманск), бомбардировач Ту-22М3 от 40-ти смесен авиационен полк на далечната авиация на руските аерокосмически сили се разби. В резултат трима души от екипажа загинаха, един оцеля.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини