От х:

Днес в x:

20 °C

Как да разпознаем симптомите на кръвен съсирек и какво да направим по въпроса

Кръвните съсиреци са изключително рядък страничен ефект от ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19, обявиха европейските регулатори в сряда.

Междувременно в прес съобщение Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви, че предимствата от нея надхвърлят рисковете. И все пак, комитетът по безопасност допълни, че е важно да знаем какви са признаците на потенциален съсирек.

Кръвният съсирек се получава, когато кръвта се сгъсти и образува полутвърда маса. Това може да е полезно в случаите, когато трябва да се спре кървенето при нараняване, но тези блокажи могат да предизвикат проблеми, ако отрежат пътя на кръвта в жизненоважна област.

Кръвните съсиреци могат да предизвикат блокажи в краката, коремната област и дробовете. По-голямата част от тези, които са свързани с ваксината на AstraZeneca, са се появили в кръвоносните съдове не мозъка.

Тези съсиреци, известени като тромбоза на мозъчните венозни синуси (CVST), могат да доведат до инсулт, пристъпи и смърт.

До момента по-голямата част от съсиреците са се появили при жени под 60-годишна възраст в рамките на 2 седмици от ваксинацията.

Тъй като вероятността младите хора да имат странични ефекти от ваксината е най-голяма, регулаторите във Великобритания например препоръчват хората под 30-годишна възраст да не се ваксинират с AstraZeneca, освен ако вече не са получили първата си доза.

Симптомите на кръвни съсиреци включват задух и главоболие.

Европейската агенция по лекарствата заяви, че пациентите, които са ваксинирани с AstraZeneca, трябва да потърсят медицинска помощ незабавно, ако имат следните симптоми:

- Недостиг на въздух;

- Болки в гръдния кош;

- Подуване на крака;

- Непрестанна болка в коремната кухина;

- Неврологични симптоми – включително остро и непрестанно главоболие или замъглено зрение.

Някои леки странични ефекти, като например болка в мястото на инжекцията или цялостна болка в тялото, се срещат често в деня след ваксинацията.

Ако изпитвате обаче остри или непрестанни симптоми в продължение на 4 до 20 дни след ваксинацията, трябва да потърсите медицинска помощ, казват от Световната здравна организация.

Обикновено кръвните съсиреци се лекуват с антикоагуланти. Усложненията могат да бъдат избегнати, ако съсирекът се хване навреме.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
12 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
12 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
12 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
12 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
12 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
12 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
12 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
12 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
12 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
12 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
12 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
12 май 2021
Последни новини