От х:

Днес в x:

5 °C

Традиции и новаторство се допълват на база за мартеници

  „Не се конкурират, по-скоро се допълват“. Така определя „съжителството“ на мартеничките на един от най-интересните сред щандовете на базара в центъра на Хасково Венета Канева. Тя си поделя една от дървените къщички по главната улица с колежката си Мария Малчанова. Ръкоделията на двете са много различни, точно както са различни  дамите, но и точно като тях, майсториите им контрастират и привличат минувачите.

  Мария изработва ръчно мартенииците си от традиционни материали-вълнени конци, украсява ги в детайлите на българската шевица. Много впечатляващи са нейните микробродерии. Мадальони, пана за дома, бродерия мартеничка за ревера-предложенията й са многобройни. Някои от ръкотворенията й изобразяват и обичаните първомартенски герои, като символа на настъпващата пролет -ту лютата, ту усмихнат, но винаги много сладка Баба Марта.

  Майсторката, която тези дни беше избрана и за председател на Регионалната камара на занаятчиите споделя, че почти цяла година работи по мартеничките. За ръкоделията си отделя основно времето вечер, когато си е у дома. Казва, че за мартениците не си слага ограничения и разпуска фантазията си. Каквито и мартенички да работи-дали от вълнени конци-пискюли, Пижо и Пенда, дали бродерии, тя се стреми винаги да сяда в добро настроение. Това е така, защото е убедена, че чувството, което носи занаятчията, мислите му се „вплитат“ по някакъв начин в работата му, а от там вибрациите се прехвърлят към човека, които ще носи мартеницата, затова трябва да са добри.

  За мартениците няма мода, но всяка година е различно предпочитанието на клиентите, казва тя. Миналата година, например, повече са се купували мартениците за ревер, този февруари се търсят повече мартеници за ръка, като един от най-харесваните модели е „черга“.

  А до вълнените червено-бели символи на Мария, са подредени провокиращите арт мартеници на Венета.

  Копчетата са нейната запазена марка на Вени и майсторката ги използва за ръкотворенията си буквално на килограм. Почти във всяко от нейните предложения на тезгяха има вложено копче.

  „Обичам копчетата, събирам ги откакто се помня. С тях можеш да претвориш всяка фантазия. Когато бях малка имах една кутийка с копчета, а сега имам чували“, разказва артистичната дама.

  Нейните мартенички са изработени още от коркови тапи, телчета, които извива в интересни форми, използва мидички и всичко, което провокира фантазията й. Дори сред предложенията й има и такова с намигване към любителите на „Игра на тронове“. Кокичета, талисманчета, брошки, но всичко, което изработва е предизвикателство към традиционалистите.

  И така в прекрасно настроение, в първия ден на новата седмица, с много заряд Мария и Венета показват, че традиции и новаторство се допълват.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Св
   Светлин,на Ламбо
   4 -3
   20:21, 22 фев 2021
   Кви бази-военноморски,космически,атлантически?
  • 2
   Може да са Наивно- Примитивни като изкуство и изпълнение,
   Но
   пък даряват Радост и Усмивка в сърцето на всеки който се е родил в тая малка и оглозгана от мутри и бейове земя :))
  • 3
   Аз
   Азззз
   5 -1
   21:36, 22 фев 2021
   Не става само с реклама
  • 4
   Ам
   Амии
   11 -2
   10:31, 23 фев 2021
   Миналата година имахте статия със същата госпожа ,тази година отново... Само тя ли изработва и продава мартеници?? Има къде,къде по-хубави творения ,нищо лично
   • Де
    дедо Либен сар коцкар
    2 0
    23:31, 23 фев 2021
    Това мамче ще я закача на дядовия масур !

  Хороскоп за 07.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
  07 мар 2021
  Последни новини