От х:

Днес в x:

Традиции и новаторство се допълват на база за мартеници

    „Не се конкурират, по-скоро се допълват“. Така определя „съжителството“ на мартеничките на един от най-интересните сред щандовете на базара в центъра на Хасково Венета Канева. Тя си поделя една от дървените къщички по главната улица с колежката си Мария Малчанова. Ръкоделията на двете са много различни, точно както са различни  дамите, но и точно като тях, майсториите им контрастират и привличат минувачите.

    Мария изработва ръчно мартенииците си от традиционни материали-вълнени конци, украсява ги в детайлите на българската шевица. Много впечатляващи са нейните микробродерии. Мадальони, пана за дома, бродерия мартеничка за ревера-предложенията й са многобройни. Някои от ръкотворенията й изобразяват и обичаните първомартенски герои, като символа на настъпващата пролет -ту лютата, ту усмихнат, но винаги много сладка Баба Марта.

    Майсторката, която тези дни беше избрана и за председател на Регионалната камара на занаятчиите споделя, че почти цяла година работи по мартеничките. За ръкоделията си отделя основно времето вечер, когато си е у дома. Казва, че за мартениците не си слага ограничения и разпуска фантазията си. Каквито и мартенички да работи-дали от вълнени конци-пискюли, Пижо и Пенда, дали бродерии, тя се стреми винаги да сяда в добро настроение. Това е така, защото е убедена, че чувството, което носи занаятчията, мислите му се „вплитат“ по някакъв начин в работата му, а от там вибрациите се прехвърлят към човека, които ще носи мартеницата, затова трябва да са добри.

    За мартениците няма мода, но всяка година е различно предпочитанието на клиентите, казва тя. Миналата година, например, повече са се купували мартениците за ревер, този февруари се търсят повече мартеници за ръка, като един от най-харесваните модели е „черга“.

    А до вълнените червено-бели символи на Мария, са подредени провокиращите арт мартеници на Венета.

    Копчетата са нейната запазена марка на Вени и майсторката ги използва за ръкотворенията си буквално на килограм. Почти във всяко от нейните предложения на тезгяха има вложено копче.

    „Обичам копчетата, събирам ги откакто се помня. С тях можеш да претвориш всяка фантазия. Когато бях малка имах една кутийка с копчета, а сега имам чували“, разказва артистичната дама.

    Нейните мартенички са изработени още от коркови тапи, телчета, които извива в интересни форми, използва мидички и всичко, което провокира фантазията й. Дори сред предложенията й има и такова с намигване към любителите на „Игра на тронове“. Кокичета, талисманчета, брошки, но всичко, което изработва е предизвикателство към традиционалистите.

    И така в прекрасно настроение, в първия ден на новата седмица, с много заряд Мария и Венета показват, че традиции и новаторство се допълват.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Св
      Светлин,на Ламбо
      4 -3
      20:21, 22 фев 2021
      Кви бази-военноморски,космически,атлантически?
    • 2
      Може да са Наивно- Примитивни като изкуство и изпълнение,
      Но
      пък даряват Радост и Усмивка в сърцето на всеки който се е родил в тая малка и оглозгана от мутри и бейове земя :))
    • 3
      Аз
      Азззз
      7 -1
      21:36, 22 фев 2021
      Не става само с реклама
    • 4
      Ам
      Амии
      14 -2
      10:31, 23 фев 2021
      Миналата година имахте статия със същата госпожа ,тази година отново... Само тя ли изработва и продава мартеници?? Има къде,къде по-хубави творения ,нищо лично
      • Де
        дедо Либен сар коцкар
        5 0
        23:31, 23 фев 2021
        Това мамче ще я закача на дядовия масур !
    Последни новини