От х:

Днес в x:

Това лято няма да отида в България

Неработещата правораздавателна система е илюстрирана с конкретни случаи. Най-скорошният е пътен инцидент от 26-ти юли, при който шофьор на спортна кола убива белгийска гражданка, след като е изпреварил с превишена скорост и на забранено място. 

Премазаната от колата Мариан на 21 години умира в болницата, а сестра й Инга се отървава по чудо с няколко одрасквания. Шофьорът Неделчо П., бизнесмен от София, собственик на няколко фирми за експорт-импорт и на скъпо Porsche GT3 си тръгва свободен от мястото на инцидента и дори не му е отнета книжката.

"По ирония на съдбата инцидентът се случва на място от пътя, което местните хора наричат "завоя Стависки", кръстен така не в чест на някакво антично божество, а на българският шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Последният влезе в съдебната хроника през 2007 след като причини смъртта на един човек и тежко рани друг при челен сблъсък в този завой. На волана на своя Хамър, младият шампион имаше повече от един грам алкохол в кръвта. Няколко минути по-рано го спират полицаи и след като го разпознават, съучастнически го съветват "да не настъпва много педала"

"След дълга съдебна сага Стависки е осъден условно, като прокурорът много настоява на приносът му за родината като спортист от висока класа."

Дали Неделчо не го чака същата съдба, питат се българите, които са се организирали във Facebook група, за да "изразят своя гняв срещу безнаказаността на богатите и силните в България."

Тези тъжни истории не са само епизодични инциденти. Те илюстрират заключенията в последният доклад на Европейската комисия, оценяващ напредъка на правосъдната реформа в България. "В общественото мнение съдебната система се възприема като бавна и понякога несправедлива. В някои случаи прокурори и магистрати стават обект на влияние и вмешателство" - пише в доклада.

От присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. България е редовно критикувана от европейските институции. Корупцията, организираната престъпност и проблемите на правосъдната система са сочени като проблеми, както и липсата на политическа воля за борба с тях. Стотици милиони евро европейски помощи са вече замразени.

Освен тези драми на пътя, една друга криминална афера илюстрира проблемите посочени от дипломатите. Това е убийството през 2000 г. на Мартин Борилски, млад и много способен български адвокат, прободен повече от 90 пъти с нож в парижката си квартира.

Девет години по-късно, въпреки старателната работа на френската полиция, двамата основни заподозрени, сънародници на жертвата, са все още на свобода след като бяха оправдани от съда в тяхната страна.

"Ученици от такова престижно училище не биха могли да извършат такова престъпление" - пише в оправдателната присъда, която припомня, че обвиняемите са били съученици в елитна гимназия. Странен имунитет, който според слуховете се дължи на влиянието на бащата на единия обвиняем, бивш шеф на следствието във Варна.

автор : http://www.slate.fr/, Превод: Атанас Чобанов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини