От х:

Днес в x:

8 °C

По-бавната тръба. Защо газовата връзка с Гърция се бави 12 години

За тази тръба няма картини. Художници не са рисували премиера Бойко Борисов да надзирава сроежа й, въпреки че също го е правил често. Тази тръба е два пъти по-къса от българския участък на "Турски поток", чието строителство не само беше увековечено върху платното, но и беше извършено само за една година. Но тази тръба все още не е построена, пише Свободна Европа. Каква е разликата ли?

Между тръбата от "Турски поток", който идва от Турция и стига до Сърбия, и интерконектора, който трябва да свърже мрежите на България и Гърция, има общи неща. И двете са определяни от управляващите като приоритетни проекти. И по двете трябва да се транспортира природен газ.

Има обаче и разлики - "Балкански поток", както премиерът Бойко Борисов нарича българския участък от "Турски поток", беше построен само за година и нещо. А междусистемната газова връзка между България и Гърция не е готова вече над 10 години. Има и още една разлика - тръбата към Сърбия ще пренася руски газ. Тръбата между България и Гърция е предвидена за алтернатива на руския газ. Според експерти именно това е причината за бавенето.

Началото в една студена зима

За една седмица през мразовития януари на 2009 г. България остана без доставки на природен газ. Радиаторите на хората в много градове спряха. Училища и болници останаха на студено. Работата на редица бизнеси спря. Всичко това се случи заради спор между Русия и Украйна, в резултат на който Москва реши да спре транзита на природен газ през съседката си.

България беше сред най-тежко засегнатите държави, защото нямаше алтернативен източник на природен газ и разчиташе само на доставки от Русия. След газовата криза през 2009 г. нуждата от диверсифициране на доставките на природен газ стана очевидна за всички. Така идеята за свързване на газопреносните мрежи на Гърция и България между Комотини и Стара Загора се очерта като приоритет не само за България, а и за цяла Югоизточна Европа. Целта на проекта е в България да може да влиза природен газ по различен маршрут и от различни източници.

От газовата криза през 2009 г. минаха цели 12 години. Интерконекторът с Гърция обаче все още не е завършен. Строителството на тръбата с дължина 182 км започна едва през май 2019 г. и по договор трябва да завърши до април тази година. Не е сигурно, че това ще стане, защото компанията строител е поискала удължаване на срока до края на годината.

Интерконекторът с Гърция е сочен от редица експерти от европейските институции и от САЩ като ключов за енергийната сигурност на България. Сегашните управляващи също неведнъж са изтъквали важността му за диверсификацията на доставките на природен газ в България.

Обаче за разлика от продължението на „Турски поток“ през България, което започна да се строи през есента на 2019 г. и вече доставя руски природен газ за Сърбия, интерконекторът все още не е завършен.

Какво печели България от интерконектора

Целта на изграждането на интерконектора е българската газопреносна мрежа да се свърже с гръцката и с Трансадриатическия газопровод (TAP) и така да гарантира доставки от източници, различни от руската държавна компания „Газпром“.

„Самото съществуване на този интерконектор драстично подобрява преговорната позиция на България към доминиращия доставчик, който в момента на започването на проекта беше монополен доставчик“, коментира пред Свободна Европа Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма между 2009 и 2012 г., в първото правителство на Бойко Борисов. Именно по това време започва работата по проекта.

„Затова за България съществуването на този проект има стратегическо значение, далеч надхвърлящо конкретните икономически ползи от експлоатацията му като търговско предприятие", каза Трайков.

Но и конкретните ползи от проекта са очевидни. „Интерконекторът с Гърция би ни дал възможност да получаваме в доста по-големи от сега възможните обеми газ от Азербайджан, който в момента идва по [газопроводите] TAP и TANAP“, коментира пред Свободна Европа Асен Василев, служебен министър на икономиката и енергетиката от март до май 2013 г.

Той добави, че към тази инфраструктура се очаква да бъде включен и газа, който беше открит в Източното Средиземноморие, а също така и газа от гръцките и турските терминали за втечнен газ.

Интерконекторът не е завършен и това не позволява в България да влезе цялото договорено количество газ от Азербайджан.

От началото на 2021 г. в България се доставя природен газ от Азербайджан по договора за 1 млрд. куб. м. годишно между азерската компания Socar и „Булгаргаз“. Обаче интерконекторът с Гърция не е завършен и затова този газ се внася през връзката Кулата – Сидирокастро. Това не позволява в България да влезе цялото договорено количество газ. Вместо 1 млрд. куб. м. за година, за девет месеца (до края на 2020/2021 газова година) от там ще влязат 225 млн. куб. м. азерски газ, посочиха от Министерството на енергетиката в отговор до Свободна Европа.

Интерконекторът може да пренася 3 млрд. куб. м природен газ годишно, а при пазарен интерес капацитетът му може да бъде увеличен до 5 млрд. куб. м. Годишното потребление на газ в България е около 3 млрд. куб. м.

Пет компании са резервирали капацитет, посочват от дружеството ICGB, което строи интерконектора. Американската Linden Energy е резервирала 276 млн. куб. м за период от 20 години. За същия срок капацитет е резервиран и от „Булгаргаз“ и гръцката ДЕПА (200 млн. куб. м.). Италианската Edison е резервирала 100 млн. куб. м., но за по-кратък срок. Азерската компания SOCAR също има резервиран капацитет.

Защо цели 12 години?

Министерството на енергетиката обясни забавянето на проекта с пандемията от COVID-19. Тя обаче започна през 2020 г., a проектът за интерконектора с Гърция е на дневен ред от газовата криза през януари 2009 г. Когато Трайчо Трайков става министър на икономиката и енергетиката през август 2009 г., вече има подписано акционерно споразумение за проекта между Българския енергиен холдинг (БЕХ) с участие 50% и консорциума между гръцката публична газова корпорация ДЕПА и италианската енергийна група Edison, който също участва с 50%.

Според Трайков в самото споразумение има „заложени мини“. Такава е например клаузата, която предвижда в случай на неразрешим спор между акционерите компанията да се ликвидира и активите ѝ да се продадат на търг. Това по-късно е коригирано.

След това е подписан допълнителен протокол към споразумението, според който тръбопроводът трябва да започне да функционира през 2013 г.

„Тогава този срок изглеждаше реалистичен, дори и да има някакво забавяне“, каза Трайков. „В началото на 2012 г., когато аз вече не бях в правителството, имаше известно забавяне, предизвикано от изпълнителите на проекта, но все още изглеждаше, че не много след този срок тръбата може да заработи. В крайна сметка сме свидетели на какъв етап е проектът сега.“

Министърът на икономиката и енергетиката в служебното правителство на Марин Райков Асен Василев вижда „нежелание проектът да бъде завършен“.

„Много трудно върви проектът. През 2013 г. ние го заварихме в момент, в който тепърва трябваше да се прави нов борд и да се уточняват параметри", каза той.

Финансирането никога не е било сред проблемите на този проект. Общият размер на инвестицията е 240 млн. евро, част от които са от бюджета на Европейския съюз и са отпуснати с одобрението на Европейската комисия, а друга част е национално съфинансиране. За сравнение - в изграждането на „Балкански поток“, по който Русия доставя природен газ на Сърбия, България инвестира близо 3 млрд. лева, които очаква да си върне от транзитни такси в следващите 20 години.

Окончателното инвестиционно решение за проекта за интерконектор е взето от неговите акционери едва в края на 2015 г., посочват от ICGB. От дружеството обясняват дългия период от този момент до началото на строителството с процедурите, през които е трябвало да мине проектът.

Обществената поръчка за възлагане на строителството беше блокирана след като през лятото на 2018 г. фирмата „Некст инвест“ подаде жалба срещу нея. Половин година по-рано същата фирма оспори процедурата за избор на инженер-консултант.

Кой в крайна сметка има интерес от забавянето на този проект?

Според Трайчо Трайков това е „монополният допреди време, а сега доминиращ доставчик на газ и неговата корупционна клиентела в България“. Става дума за руската държавна газова компания „Газпром“, която до края на 2020 г. доставяше близо 90% от потребявания в България природен газ. „Всеки би искал да няма конкуренция, за да може да продава в пълен обем това, което предлага, но в пазарна среда това може да се постигне само с незаконни методи“, посочи Трайков.

Забавянето на финала

Строителството на интерконектора с Гърция започна през май 2019 г. Няколко месеца по-късно министърката на енергетиката Теменужка Петкова каза, че тръбата ще бъде въведена в експлоатация през втората половина на 2020 г. Това обаче не се случи. Министерството на енергетиката обяснява това с пандемията от коронавируса и мерките за ограничаването ѝ.

„Глобалното разпространение на пандемията от COVID-19 забави реализацията на проекта през 2020 г. и продължава да затруднява поддържането на равномерните темпове на работа, заложени в предварителния план“, посочва институцията в отговор до Свободна Европа. Обяснението е, че служители и експерти от различни държави са затруднени от ограниченията при международни пътувания и задължителните карантини.

Договорът с фирмата изпълнител на проекта – гръцката J&P AVAX S.A – предвижда интерконекторът да бъде завършен до април 2021 г., а срокът за въвеждане в експлоатация е юли 2021 г. Фирмата обаче е поискала удължаване на срока за завършване до края на 2021 г., посочиха още Министерството на енергетиката. Като причина са посочени трудностите около пандемията. От ICGB посочиха в отговори до Свободна Европа, че искането тепърва предстои да бъде разгледано.

До момента за проекта са произведени и доставени всички поръчани 187 км тръби. От тях 92 км са заварени, а 50 км са положени. Тепърва предстои прокопаването под коритото на р. Марица и под язовир „Студен кладенец“. Самата компания определя тези дейности като най-сложните в проекта.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Вс
  всичко е геополитика
  9 -3
  12:10, 2 фев 2021
  Всичко е геополитика, но лошото е че ние изпълняваме всичко което поиска от нас Русия. В случая Русия иска да накаже Украина и да не минава от там и ние от нашия джоб, всички вие и аз плащаме 3 милиарда за да може Русия да даде газ на Сърбия и Унгария и едновремено с това да накаже Украина.Какво ще получи България от тази сделка? Тази тръба къде се разклонява в България и за кого е полезна? Сигурно след 50 години или повече ще се изплати този газопровод.Защо го прави България това? Защо България изпълнява всичко което иска Русия? Ние в Европейския съюз ли сме или сме република на Руската федерация?

Още новини

Хороскоп за 15.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
15 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
15 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
15 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
15 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
15 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
15 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
15 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
15 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
15 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
15 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
15 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
15 апр 2021
Последни новини