От х:

Днес в x:

12 °C

Погледнете към небето тази седмица и ще откриете Уран с лекота

Тази седмица любителите на нощното небе имат късмет. Восъчната Луна и яркият Марс ще ви помогнат да откриете Уран с особена лекота. Нуждаете се единствено от бинокъл или малък телескоп. Ако имате късмета да живеете в регион с ниско светлинно замърсяване, можете да видите планетата дори и с невъоръжено око.

От 19 до 21 януари Марс и Юпитер ще бъдат в съединение - термин от небесната механика, който обозначава момента, в който две или повече небесни тела имат една и съща ректасцензия (тогава се наблюдава съединение по ректасцензия) или еклиптична дължина (съединение по еклиптична дължина). С други думи – на нощното небе ще изглеждат така, сякаш са изключително близки една до друга. На 20 януари Луната ще е в първа четвърт – т.е. яркостта ѝ няма да засенчи Уран, който на 21-ви януари от своя страна ще се намира на 1,75 градуса южно от Марс и малко над земния спътник.

Ако искате да видите този небесен спектакъл, просто излезте навън през нощта и потърсете Луната. Червената ярка точка над нея е Марс. Ако ползвате бинокъл, ще забележите Уран малко под Червената планета вляво. Луната ще залезе около полунощ – т.е. не се налага да оставате до късно или да се будите рано, за да се насладите на тази гледка.

Много е трудно да забележите Уран без оптичен инструмент. Всичко се свежда до т.нар. очевиден магнитуд – калибрирана стойност, обозначаваща колко ярко изглежда даден обект на небосвода. Според изчисленията човек с идеално зрение може да види звезди с магнитуд от +6,5. По-високите стойности ще направят обекта твърде блед за очите ни дори и при съвършени условия.

В момента магнитудът на Уран е +5,7 – т.е. напълно подходящ за човешкото зрение. Факт е обаче, че не всеки се намира в идеалната среда за наблюдение. Ето защо бинокълът или телескопът определено ще ви помогнат. За справка – Марс е около 150 пъти по-ярък.

Ако не успеете да зърнете това съединение през идните дни, имайте предвид, че двете планети ще продължат да са близо една до друга и през следващите седмици. Тогава обаче Луната няма да може да ви напътства.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
28 фев 2021
Последни новини