От х:

Днес в x:

Взеха дивеча на мушка след 5 месечно прекъсване

Ловът започна и завърши традиционно....

Сушата за ловците свърши. Днес 42-ма души от кенанската ловна дружина подложиха на обстрел за прелетен дивеч 3 хиляди хектара в местността Карамутли на север от Хасково. Акцията се провеждаше за пръв път от 1-ви март когато влезе в сила забраната за лов. До първи октомври авджиите имат право да отстрелват само прелетен дивеч-гривек, гълъб, гургулица, пъдпъдък и бекас. От октомври нататък на мушката законно могат могат да попаднат прасета зайци яребици, фазани и друг дивеч. Хищници могат да си убиват по всяко време.

В ловната дружинка на Христо Въчев не се оплакваха от слуката в първия ден от началото на лова. Дузина гривеци и гургулици красяха коланите на ловците по време на обедната сбирка за преброяване на ловните трофеи. По стар обичай, ловците се тюхкаха че МНООГО повече пернати били ударени, но изгубени. Или пък ранени, но избягали. Една от причините за такъв резултат бе че ловните кучетата бяха получили почивен ден.

Почетно място на ловната обедна трапеза бе за най възрастния действащ ловец в Хасково-бай Радни. Старият авджия е родом от Нова загора, но в Хасково е от 1954-та година. Самия той е на ни повече, ни по малко от 84 години. Но доказа че мерника му е безгрешен. Бай Радни единствен изпълни заръката на председателя на ловната дружинка Христо Въчев да се избиват вредителите и отстреля сойка. В кенанската ловна дружинка е и единствената ДЕЙСТВАЩА жена ловец-Величка Тодорова. Чаровната дама днес не бе на сборното място защото гледаше новородено внуче. На чешмичката в местността Свети Дух обаче бе кметът на Клокотница Евгени Трендафилов. Нарочиха го за майстор на обедното агнешко печено. Кметовете трябва да се хвалят, ако не за слуката, то поне за трапезата.

Бай Радни в действие

Кенанската ловна дружинка е една от 4-те в областния град.  Останалите са Балакли, Демирли и Гегьовден. Всички дружинки са пълни до откат. По закон на всеки ловец трябва да се падат 70 хектара ловна площ. 1500 ловци в Хасковско изпълнят, че дори и надхвърлят разрешените ловни полета. Впрочем така е и във всяка община от областта. Липсата на свободни места принуждава ловците да обявяват своеобразни „нулеви” години за прием на нови членове. За това няма и традиционните курсове за начинаещи ловци. Просто защото начинаещи ловци почти няма. Всички са отдавна обучени и снаряжени авджии. Поне легалните.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини