От х:

Днес в x:

Надуваемо бебе Тръмп влиза в колекцията на Музея на Лондон

Надуваема фигура на президента на САЩ Доналд Тръмп като оранжево озъбено бебе с памперс стана част от колекцията на един от най-популярните музеи в Лондон, съобщиха Ройтерс и АФП.

Балонът с хелий бе издигнат за пръв път в небето над британската столица по време на протестите срещу визитата на Доналд Тръмп в страната през 2018 г. След това надуваемата карикатура на президента на САЩ се издигна и над множество градове по света - във Франция, Аржентина, Ирландия, Дания. Средствата за фигурата бяха събрани чрез краудфъндинг.

Тя е дарена на Музея на Лондон, като ще бъде част от колекция артефакти, свързани с протестните движения. В колекцията има предмети, свързани с движението на суфражетките, на активистите срещу климатичните промени и на пацифистите.
"С включването в колекцията на надуваемото бебе, отбелязваме вълната от чувства, заляла града в онзи ден и запечатваме определен момент на съпротива", каза директорката на музея Шарън Амент.

Създателите на надуваемата карикатура казаха, че се надяват тя напомня за борбата срещу "политиката на омраза".

"Удовлетворени сме, че Бебето Тръмп вече може да мине в историята заедно със самия Тръмп, но не храним илюзии, че с това историята приключва", казаха организаторите, сред които е Лио Мъри, активист срещу климатичните промени. "Надяваме се, че от музея бебето ще напомня за времето, когато Лондон се опълчи на Тръмп и ще накара онези, които го виждат, да помислят как да продължат борбата".

Доналд Тръмп напуска тази седмица поста на президент на САЩ и оставя страната си разделена след мандата от четири години, през който изведе САЩ от глобалното споразумение за климата, наложи жестока имиграционна политика, започна търговска война с Китай и пренебрегна пандемията от Ковид-19.

От Музея на Лондон съобщиха, че са в контакт с притежателите на балон, изобразяващ кмета на Лондон Садик Хан, който критикува "червения килим" за Тръмп във Великобритания. Балонът карикатура на Хан бе създаден като отговор на фигурата на бебето Тръмп от противници на лондонския кмет.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини