От х:

Днес в x:

3 °C

На 93 години почина журналистката Петронка Техова

Доайенът на хасковските журналисти Петронка Техова почина на 93 години.

Завършила е вечерната гимназия в Хасково. Нейният професионален път започва в далечната 1951-а, когато става първият окръжен кореспондент на БТА. Това работи в продължение на 6 г. и половина.

След това Техова продължава във вестник „Родопска борба“, а по-късно във вестник „Хасковска трибуна“, където работи до своето пенсиониране през 1983-а. През годините е била кореспондент на вестник „Труд“ и на други централни издания, както и на радио „Стара Загора“.

С радост си спомня работата си с великолепните си колеги и професионалисти Вълчо Михайлов и Митко Добрев. Не може да забрави и опита, който е придобила от Барух Шамлиев, Илия Кильовски и Милко Григоров.

През годините тя е получавала много плакети - признание за нейния професионализъм. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“.

Нейната дъщеря Любомира си спомня, че у тях бил вторият телефон след този на кмета и майка й работела неуморно. Умеела да съчетава професионализма и трудовите си задължения с майчинството. Докато били деца със сестра й Атанаска, Петронка поставяла под пишещата машина одеяло, за да не ги събужда от тракането на клавишите и да може да работи.

Пътувала е в Унгария за обмяна на опит. „Искаше винаги да пише само истината. Тя е честен и свестен човек. Работила е и в партиен отдел. Винаги е била с леви убеждения“, коментира нейната дъщеря . „За нея журналистиката бе път и съдба, и най-вече себеусещане. Имаше нужда да пише“, допълва Люба.

Петронка Техова е автор още на разкази и фейлетони. Много от тях не са видели бял свят, но нейната внучка Валентина планира някой ден да ги издаде. Повечето са провокирани от истински случки, до които журналистката се е докоснала. Малка част от нейните рожби са публикувани в Хасковски сборник.

Разбира се, в онова цензурно социалистическо време, когато човекът на държавната тайна последен прочиташе вестника, преди да го завъртят машините, това нямаше как да стане. Но при Петронка Техова от отдел „Партиен живот“ на някогашния окръжен вестник „Хасковска трибуна“ се получи. На челна страница и в заглавие.
И до днес местните журналисти се питат как е могъл Руси, държавната тайна, да пропусне такова заглавие! А всъщност става въпрос за една неволна, печатна грешка, която минава пред очите на десетки хора и никой не я забелязва. Това беше една кратка, протоколна информация за гостуването на Тодор Живков в региона, спомняше си Петронка Техова, и аз трябваше да отразя това събитие. Вместо Тодор Живков - държавен глава, съм начукала на машинката Тодор Живков - дървен глава. Абсурдът е в това, че тогава оловните букви се набираха една по една, след това метранпажът подреждаше редовете с шило в ръката, четяха го коректорите, дежурните по брой и най-накрая Руси - държавната тайна. И тази грешка е минала през очите на всичките тези хора и никому не е направила впечатление, разказва още Петронка. После е ясно - триене на сол по главата от сърдитите партийни функционери, жестоки наказания, безсънни нощи и тревожни дни, докато скандалът отшуми.

Гостуваме на Петронка Техова, която въпреки годините е запазила бойния си дух, все още крие блясъка в очите си, въпреки че има сериозни проблеми със слуха. Разплитаме спомените за онези години, когато редакционното жигули обикаля родопските райони за поредния репортаж по приключването на кампанията при засаждането на тютюна, прибирането на зърното или млеконадоя от кравекомплексите.

Беше идилия, спомняше си още Петронка, например по радиото в колата слушаме новините, в които тържествено се съобщава, че в Родопите преди една седмица е приключило разсаждането на тютюна. А в същото време полето е пълно с бригади и техника, които садят ли, садят тютюн. Но тогава времената бяха такива, партията бързаше да изпревари новините, за да й кажат браво Петронка Техова не пише спомени, макар че има какво да разкаже на внуците и правнуците си. Двете й дъщери Атанаска и Люба, които не я оставяха сама нито за минута, отдавна я уговаряха да седне и да пише. Толкова интервюта е правила с легендарни личности, с хора, които са имена в историята на региона, а не са малко и комичните случки, които Петя обичаше да разказва на внуците си. А някъде дълбоко из скриновете къташе свитък жълти листове от пишеща машина, на които е съхранила част от интервютата и репортажите си. Все пак нещо трябва да остави за родата си.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини