От х:

Днес в x:

Официално: Мерките се удължават до 31 януари

До 31 януари ще останат затворени нощни заведения, игрални зали, спортни зали и ресторанти, каза на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, като допълни, че това са мерки, които ще бъдат предложени за приемане.

На 4 януари догодина децата да се върнат в детските градини и яслите, както и учениците от 1 до 4 клас. 

Забраните за моловете ще останат в сила до 31 януари, както и за конгресите, посочи още той.

Спортните зали ще останат затворени до края на януари 2021 година. 

От 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии и кина с 30 на сто заетост на местата в тях.

Ситуацията в страната за последната седмица показва, че са излекувани 18 907 пациенти, а заетостта на болничните легла за болни с неусложнено състояние е 52 на сто, посочи още министър Ангелов. По думите му прави впечатление увеличеният процент на заетост на болничните легла в областите Шумен - 76 на сто, Бургас - 70 на сто, в Търговище - 68 на сто, Варна - 67 на сто, Русе - 66 на сто, в Ямбол - 64 на сто, Сливен - 64 на сто, в Бургас - 64 на сто.

Категорично не сме доволни от тези данни, подчерта той. Не искам българските граждани да бъдат излекувани, а искам да бъдат здрави и това е целта на мерките, които ще предложим.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че има сериозен, но недостатъчен оптимизъм, особено за смъртните случаи и заетите реанимационни легла и заради това трябва тези мерки да бъдат предложени на правителството. Призовавам всички граждани да се ваксинират, а лекарите да се запознаят с ваксините, защото се очаква лекарите да бъдат последна инстанция, добави той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ре
    Реалист
    12 -2
    10:53, 17 дек 2020
    Постоянно извънредно положение
    Но отражението върху свободите не се ограничава само до автокрации, тоталитарни или нелиберални режими. То се усеща и в либералните демокрации.
    В тях мерките против Ковид-19 постепенно повлияват на върховенството на закона. Извънредните правомощия „могат да се запазят в националната правна рамка и след като приключи извънредното положение“, предупреди през ноември Европейският парламент.
    Италианският философ Джорджо Агамбен от своя страна забелязва „признаците за по-голям експеримент, в който е заложена нова парадигма на управлението на хората и нещата“.
    Полицейски час, забрана за събирания, затворени магазини. В Париж, Берлин и Лондон гражданите, свикнали от десетилетия на големи свободи, виждат как те са подложени на нови ограничения след първоначалните ограничения, свързани с борбата срещу тероризма.
    „Това, което се случва днес, бележи края на правовата държава и буржоазните демокрации, които впрочем вече бяха дълбоко променени“, смята Джорджо Агамбен.
    Във Франция например с извънредното положение в областта на здравеопазването „имаме процес, доста аналогичен на извънредното положение в областта на сигурността“, обяснява Лорелин Фонтен, преподавателка по публично и конституционно право в Новата Сорбона: нормите са променени „трайно и многогодишно“.
    „Политическите речи имат тенденция да ни уверяват в извънредния характер на извънредното положение. В замяна на това текущият процес е на промяна на правото, която от своя страна не е временна“, обяснява тя.

    „Пренебрежение към правото“

    Още повече, че контролните инструменти не винаги изпълняват ролята си. Както например стана на 26 март, когато френският Конституционен съвет реши по повод на закон за борба срещу Ковид-19, че трябва се отмени спазването на член на Конституцията, „предвид извънредните обстоятелства“.
    „Това е нечувано в историята на Петата република“, заявява Фонтен с укор. „Свикнали сме да живеем без свободата“, смята тя. Изправени пред пандемията „има принципна обща подкрепа за преследваната цел“, „една форма на пренебрежение към правото пред действието“, която печели популярност от 20 години.
    Джорджо Агамбен е още по-песимистично настроен: „Няма нужда да се споменава, че правителствата подготвят един още по-безчовечен, още по-несправедлив свят“.
  • 2
    То
    Тони
    12 -2
    11:01, 17 дек 2020
    Как пък толкоз бързо направиха ваксина? Нали лятото казваха, че за ваксина са нужни 2 години на учените? Сега стана за няколко месеца...
    • Ке
      Кекс
      1 -7
      15:48, 17 дек 2020
      Информирай се как. Писано е многократно последните... Виж коментара
  • 3
    Ве
    Веселина
    9 -1
    13:00, 17 дек 2020
    От октомври до изборите – тъй ще е, положението. Ще затварят, ще превръщат Кочината – държава в зандан, докато дойде време на изборите, които Хунтата на Бойко Борисов ще проведе по изпипаната изпитана мафиотска схема.
    Оправданието ще е с изсмукани цифри, които никой няма как да провери, статистики, стъкмистики, как било в европейските страни и тинтири минтири, пунта мара.
    Бизнесът и икономиката са окончателно СЪСИПАНИ!
    Здравната система е пълни ***** и това е благодарение на ХУНТАТА НА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ.
    Слугинските медии /ще/ ви облъчват от сутрин до вечер гробарски, докато окончателно не ви превърнат в психопатийни зомбита.
    Ваксините вече се задават…“ вика Мутафчийски, който пак цъфна да менторства зловещо от екрана.
    А дебелия Толуп се скри и прати мракобесните си слуги да плямпат по телевизора. Как щели да ни „спасяват“. Ай сиктир!
  • 4
    Ко
    Коки
    1 0
    14:53, 17 дек 2020
    Вий да не си помислихте че ви повярвах на 31 101% няма да е по Гергьовден може и да олабят на там вървят нещата.
  • 5
    Ха
    ХАСКОВСКИ БОКЛУК!
    4 -1
    18:52, 17 дек 2020
    Понеже олигарсите с хотелите ще плащат изборите с кебапчета и бира на сви нската шайка, техните ресторанти ще работят, а кварталните кръчми да го.... Хипер бок лук!
  • 6
    Ай
    айде
    5 -1
    21:40, 17 дек 2020
    Няма страшно, ей сега като отворят училища от 4 януари - пак ще се вдигнат болните! Всички мерки са половинчати и голяма част от тях не се спазват. Има едни хора дето си мислят, че като имат пари и са недосегаеми.Не вярват нито в болест, нито имат морал. И всички отогворни институции в града мълчат - РУО, РЗИ, община - гледат сеира и се забавляват. Болестта не избира по постове, бе драги експерти Ама купените постове са до време!
  • 7
    Ми
    ми6
    4 0
    22:29, 17 дек 2020
    Тикви, дини, кауни.. - все отбор избраници са превзели постове и цялата държава. Хаос и смърт заради такива "умни глави".
Последни новини