От х:

Днес в x:

Ресторантьорите не виждат светлина в тунела на мерките

Докато не се вземат мерки за овладяване на епидемията, нищо няма да се промени до 31 януари. Така председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов коментира в сутрешния блок на БНТ удължаването на строгите мерки до 31 януари.

"Не виждаме светлина и нас това ни притеснява. Това затваряне е пагубно за работещите и за самия бизнес. Няма нищо ново и не виждаме какво ще се промени, при положение, че на 25 януари ще бъде същото и ще си говорим за 1 март", категоричен бе Алибегов.

Припомняме, вчера след работно съвещание на НОЩ и МС, бе обявено, че въведените до 21 декември мерки се удължават с действие до 31 януари, като само ресторантите към хотели ще могат да работят с ограничение на посещаемостта и вечерен час. Останалите заведения остават затворени.

По думите му случило се това, което очаквал браншът - поредното неспазено обещание. Много сме разочаровани, че Оперативният щаб и Лекарският съюз първоначално не искаха затваряне, но сега това е приемливо за тях. С тези мерки ние виждаме каква ще бъде разликата на 31 януари, посочи Алибегов.

Той не разбира как за лекарския съюз не е тема, че има стотици души в магазините, а 20-30 човека седнали на маса в ресторант са проблем. Ние сме притеснени, че с тези мерки на 25 януари ще си говорим абсолютно същото, смята Алибегов.

Според него мерките са крайно недостатъчни към момента. С тези мерки и с този начин на здравеопазване ще изкараме дълга пандемия, смята Алибегов и напомни, че когато затворили заведенията през ноември месец, трябвало да се наложи още тогава по-сериозен локдаун, който да включва и магазините.

Алибегов обясни, че няма индикации за компромис, но браншът не е очаквал да останат същите мерки с продължителност до 31 януари.

Той се надява компенсациите от държавата да съхранят бизнеса жив. За това бизнесът ще настоява 75% от трудовото възнаграждение на затворените бизнеси да се поема от държавата от януари месец.

В студиото на БНТ онлайн се включи председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, , който смята, че мерките дават своя ефект и дори е съгласен с тезата, че някои от мерките са закъснели. Подценихме опасността от втората вълна на COVID-19, категоричен бе Хасърджиев, според когото дисциплината на хората е доста занижена особено след летните месеци.

Не би следвало да се прави компромис с мерките при сегашната ситуация. Надявам се хората да бъдат разумни и да празнуват вкъщи в тесен семеен кръг, подчерта Хасърджиев.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ян
    Яни
    0 -2
    12:19, 17 дек 2020
    Бунт, беззаконие цари, всичко трябва да е както преди, сега всичко е фалш.
  • 2
    Кь
    КЬОРЧО, ИМА СВЕТЛИНА БЕ !
    0 0
    18:56, 17 дек 2020
    Ако "дарите" кебапчета и бира за изборите на мангустите и клошарите да гласуват за правилните сви не, ще ви дадат да работите и вие :) хотелите са на олигарсите, а те не "участват" в кризата :)
Последни новини