От х:

Днес в x:

Брекзит без сделка ще е много, много скъп. Особено за британците

Ако до края на годината Брюксел и Лондон не се договорят, Великобритания ще напусне ЕС без сделка. Колко точно ще струва тогава Брекзитът? И коя от двете страни ще загуби повече?

Прогнозите често са твърде мъгляви, а бъдещето - обвито в неизвестност. По случая с форсираното от Лондон излизане от ЕС знаем само едно: не се ли сключи договор за Брекзит до края на 2020 година, двете преговарящи страни ще трябва да подчинят бизнес отношенията си на правилата на Световната търговска организация (СТО). А това означава - контрол по границите и голям брой нови такси.

До какво ще доведе Брекзит без сделка?

Поради неизясненото сега положение с преговорите в редица прогнози се съдържа очакването за задръствания по границите от 1 януари 2021.

В края на ноември британците, а и останалите европейци успяха сами да се уверят какво ги очаква: на границата в Кале на френския бряг за един ден бе въведен пробен контрол, за да проверят каква ще е ситуацията след Нова година. Тогава в Довър от британската страна на границата се образува петкилометрова колона от чакащи тирове. Правителството в Лондон също предполага, че от 1 януари в Довър ще се стига до струпвания на до 7000 товарни камиона.

Километричните задръствания няма да са единственото следствие, ако Лондон и Брюксел не се разберат. Търговските стоки тогава ще бъдат обложени с нови митнически такси в съответствие с правилата на СТО. Експортът от ЕС за Великобритания ще бъде обложен с 3,1% митнически такси и 1,4% за "нетарифни пречки", както това бе изчислено от Oxford Economics. И обратно - британските стоки за ЕС ще се оскъпят от митата с 3,3%. Съществуват обаче големи разлики по отношение на отделните видове стоки. При автомобилите и аграрните продукти ще става дума за увеличение с 10%, при млечните продукти - дори с 36%.

Финансовият бранш бе изключен от обхвата на преговорите. В ЕС явно си е пробило път схващането, че без Лондонското сити финансовата сфера отсам Ламанша я очакват мрачни времена.

Но и без финансовия бранш в отношенията между двете страни става дума за прекалено много пари: през 2019 стокооборотът между Великобритания и ЕС е бил с обем от 500 милиарда евро. Германският износ за Великобритания е бил на стойност от близо 79 милиарда. При това Великобритания, която доскоро беше не трето място сред най-важните търговски партньори на Германия, в резултат на Брекзита вече слезе на пето място. И тенденцията явно ще се запази, предполагат наблюдатели.

На този фон е твърде учудваща твърдостта, с която правителството на Борис Джонсън води преговорите, които все повече започват да приличат на игра на покер. Защото британската индустрия е много по-силно зависима от доставките от Европа, отколкото обратното. Според студия на германския институт Ifo в Мюнхен, индустрията на Острова внася много голям брой междинни продукти от ЕС, без да разполага с алтернативи на тези доставки. Затова Великобритания е застрашена от скок на цените.

Какво ще загуби Великобритания?

Кредитната агенция Euler Hermes придвижда увеличения от 15% за вносните стоки във Великобритания. През идната година инфлацията там може да се увеличи с 5%, а британската лира да се обезцени с 10%. Това означава, че на Острова ще има сериозно поскъпване - всичко ще поскъпне, даже и обикновените чадъри за дъжд, гласи една популярна спекулация.

Мнозина наблюдатели, с изключение на онези, които са съпартийци на Борис Джонсън, са единодушни по въпроса, че последиците от твърдия Брекзит ще са по-тежки за британците, отколкото за ЕС.

В Германия отдавна вече се готвят именно за "твърд Брекзит" и повечето фирми са взели необходимите мерки, твърди Марк Тенбийг от браншовия Съюз на германските средни фирми.

Същото едва ли може да се каже за британския бизнес. Той беше прекалено силно ударен и от пандемията. По преценка на независимата Служба по бюджетните въпроси в Лондон, британската икономика през тази година ще се свие с 11,3%. Ако не се стигне до сделка за Брекзит, пак според същия източник, през идната година икономиката ще се свие с още два процента.

Още по-песимистични са прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Дори и да се сключи сделка за Брекзит, в средносрочен план британската икономика ще се развива с 3,5% по-слабо, отколкото ако страната беше останала в ЕС, прогнозират оттам.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини