От х:

Днес в x:

Доставчиците на медийни услуги и журналисти не са длъжни да разкриват източниците си

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за радио и телевизия, с които се транспонира европейската директива за аудио-визуални медийни услуги. Срокът за това беше септември 2020 г. Основните моменти в измененията са свързани с това, че вече Съветът за електронни медии (СЕМ) ще отговаря за видеоматериалите в различни платформи в интернет, чиято юрисдикция е в България.

Чрез директивата се въвеждат още изискване медийните доставчици да предлагат минимум 30% европейско съдържание на достатъчно видимо място, както и да има достъпно за хората с увреждания съдържание и увеличение за медийната грамотност.

Въвежда се още поправка в текста от закона, който досега допускаше журналистите да разкриват източниците си при висящо съдебно производство или висящо производство по жалба на засегнато лице, на Съвета за електронни медии. Сега това отпада и текстът е: "доставчиците на медийни услуги и журналисти не са длъжни да разкриват източниците си на информация". Журналистите не са длъжни да ги разкриват пред аудиторията си, но и пред ръководствата на изданията си, като те могат да включват в предаванията си информация от неизвестен източник, като изрично посочат това.

След прочитането на докладите думата взе Нона Йотова от БСП, която попита защо, след като са гласували бюджета за следващата година, не обсъждат друг законопроект, който е свързан с фонда "Радио и телевизия", който постоянно бил оттеглян. Вероятно става въпрос за измененията в същия закон, които работна група към Министерството на културата изготви и които са свързани с промяна на финансиране на обществените телевизии. Проектът вероятно скоро ще бъде внесен в Министерския съвет, след като преди седмица изтече едномесечният срок за общественото му обсъждане.

Йотова спомена и предложената от нея преди време идея за въвеждане на квота за българска музика в националните ефири. Тома Биков от ГЕРБ се включи, за да каже на Йотова, че не са по темата. След това и ВМРО припомниха, че са имали законодателна инициатива за квоти. Тя не беше одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини