От х:

Днес в x:

Как да опазим психиката си по време на пандемия

Страхът и безпокойството по време на пандемията от COVID-19 са нормални, но за да се справите с тези емоции най-важно е да си създадете устойчив дневен режим, казаха специалисти от Световната здравна организация /СЗО/, пред РИА Новости.

"Страхът, безпокойството и стресът са нормален отговор на въображаеми или реални заплахи. Това е начин умът ни да се защити, когато сме изправени пред несигурност и тревоги. Следователно е нормално и разбираемо хората да изпитват повишен страх в условията на пандемията от COVID-19", казаха от СЗО.
Експертите отбелязват, че ситуацията може да се влоши от факта, че ежедневието ни подлежи понякога на драматични промени, които се усилват от страха от заразяване с вируса.

"Обездвижването, изолацията, загубата на доходи и страхът могат да предизвикат психични разстройства или да изострят съществуващите. Много хора могат да развият различни опасни зависимости - към алкохол, лекарства или наркотици, с които си мислят, че могат да преборят разстройства като безсъние и тревожност. Хората с предшестващи психични или неврологични заболявания или вече съществуващи зависимости са по-уязвими, особено когато достъпът до медицински услуги е ограничен", добавят специалистите от СЗО.

Изправени пред новите реалности да работят от дома си или да се сблъскат с временна безработица, домашно обучение на децата и липсата на физически контакт с други членове на семейството, приятели и колеги, хората трябва да се грижат не само за физическото, но и за психичното си здраве.

"Само от нас зависи да направим много за нашето психично здраве. Важно е да въведем ред в ежедневието си, като например ставаме и лягаме по едно и също време всеки ден, ядем по възможност по-здравословна храна и правим упражнения на открито, редуваме времето за работа с това за почивка. Особено важно за разтоварването на психиката ни е да отделим време за занимания, които ни харесват и обичаме", препоръчват психолози от Световната здравна организация.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини