От х:

Днес в x:

Храните, които ни правят щастливи

Консумацията на някоя от любимите ни храни със сигурност е един от бързите и лесни начини да се почувстваме щастливи. Но освен заради вкусовите предпочитания, храната, която ядем, може да повлияе положително на настроението и на чисто химическо ниво.

Ето някои от храните, които ни гарантират, че ще се почувстваме по-щастливи - благодарение на веществата, които съдържат в себе си.

Аспержи

Те определено не са по вкуса на всеки, но още една точка в тяхна полза е фактът, че имат най-високо съдържание на фолиева киселина сред зеленчуците, а тя успешно се бори с депресията. Освен това, аспержите са много богати на триптофан, който е в основата на производството на серотонин - един от хормоните на щастието.

Натурален шоколад

Не само е вкусен, но и моментално подобрява кръвообращението към мозъка, с което се повишава концентрацията, а настроението веднага става по-приповдигнато. Освен че се чувстваме заредени с енергия, нашите когнитивни функции се подобряват.

Тиквени семки

И те, като аспержите, са страхотен естествен източник на триптофан. Освен че ни кара да се чувстваме по-щастливи, той ни помага и да заспим и да си отпочинем по-добре. Затова консумацията им вечер е препоръчителна.

Мед

Ползите от него са десетки, а сега към тях добавяме и още една. Пчелният продукт съдържа съединенията кверцетин и кемпферол, които поддържат мозъка здрав, намаляват възпаленията и предпазват от депресия. Консумацията на мед не предизвиква и резки скокове в нивата на кръвна захар.

Домати

Те са богати на ликопен - антиоксидант, който защитава мозъка от възпаления и предпазва от депресивни състояния. Той се съдържа в ципата на доматите, затова и е в по-голяма концентрация в шепа чери домати, отколкото в един домат със стандартен размер.

Пилешко

То е чудесен източник на полезни хранителни вещества като витамин B6, калий и цинк. Богато е и на протеин, а високопротеиновата диета подобрява самочувствието и намалява депресията, най-вече при жените, пише Eat this, not that.

Цитруси

Според изследване на японски учени, ароматът на цитрусови плодове моментално подобрява настроението. А когато не са миришем, а и консумираме лимоните и портокалите, получаваме и ударна доза витамин С, с която няма как да не се почувстваме по-добре.

Кефир

 

Съществува тясна връзка между здравето на червата и начина, по-който се чувстваме. Този ферментирал продукт е изключително богат на полезни за чревната микрофлора бактерии, които имат и един бонус ефект - подобряват настроението.

Червено цвекло

В този зеленчук се съдържат високи дози бетаин - съединение, което подпомага производството на серотонин в мозъка и подобрява доброто настроение. Този ефект се подпомага и от фолиевата киселина, която е важна в борбата с депресивните и тревожни разтройства.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини