От х:

Днес в x:

Пожарът в Катуница не е замърсил въздуха в Първомай

Няма замърсяване на въздуха в Първомай и близките населени места в резултат на големия пожар, възникнал вчера в предприятие за преработка на плодове в село Катуница. От ранните следобедни часове на 10 ноември екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) и Регионалната лаборатория към ИАОС – Пловдив проследява стойностите на показателите на въздуха в с. Катуница, общ. Садово, както и в град Пловдив. От екоинспекцията обясниха, че посоката на вятъра е била към кв. Тракия, Пловдив.

Вчера вечерта, на посочено от кмета на с. Катуница място, беше позиционирана и мобилна автоматична станция (МАС), която позволи получаването на много по-точни резултати. Данните показваха завишени нива по показател ФПЧ10, но след 2 часа през нощта нивата спадат и вече са нормализирани. Директорът на РИОСВ – Пловдив е разпоредил МАС да остане в селото и да продължи работа в непрекъснат режим до понеделник.

Тъй като вчера вятърът духаше по посока Пловдив, екоинспекцията проследи и двете автоматични станции за измерване качеството на въздуха в града – едната, разположена в близост до пожара в район „Тракия“, и втората - в кв. „Каменица“.  Нямаше превишения на нормативно установените норми за нивата на замърсители в атмосферния въздух.

От началото на инцидента РИОСВ – Пловдив работи в координация с регионалните звена на „Пожарна безопасност и защита на населението“. По тяхна информация към 3 часа през нощта пожарът е овладян, но на места все още има процеси на тлеене.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини