От х:

Днес в x:

141 години се навършват от рождението на Александър Паскалев

141 години от рождението на Александър Паскалев се навършват на днешния 7-ми ноември.

Обявен е за първия модерен книгоиздател в България Александър Паскалев е и почетен гражданин на Хасково.

Произхожда от богатата възрожденска фамилия на търговеца Паскал хаджи Райчев.

Но на 14-годишна възраст, когато бащата на Александър умира, от богат наследник той се превръща в бедно момче. Огромното му желание да се образова обаче надделява над несгодите,които му поднася живота. През 1900 г. младият Паскалев получава учителска правоспособност. Учителства известно време, но е изгонен заради критики към директора на школото, където преподава. Така бъдещият книгоиздател се принуждава да стане инспектор по охрана на труда и се прочува като първият чиновник в Хасково, осмелил се да издаде акт за нарушаването на трудовото законодателство на една от местните тютюневи фирми. Паскалев участва като ротен командир в Балканските войни и Първата световна война. Има и ордени за храброст.

През 1908 г. хасковлията от видния Паскалев род основава издателството "Паскалев и с-ие" , което променя книгоиздаването в България. Благодарение на управленските му качества и познание в доста сфери, издателството на хасковлията скоро се превръща в едно от водещите в страната.

Всяка година печата каталог с предстоящите издания – български и чужди. Наред с утвърдените автори издателят издава и млади творци. Паскалев помага и с парични средства на много от авторите.

През 1943 година Александър Паскалев прекратява издателската си дейност. Напуска София и последните три години от живота си прекарва в хасковското село Нова надежда. Умира на 31 октомври 1946 г. от пневмония в хасковската болница. Отива си самотен, в нищета, забравен от всички – и от близки, и от творци. Гробът му е неизвестен.

 
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    Георгиев
    3 0
    14:33, 7 ное 2020
    До сега не знаех. Много трагична съдба е имал. А с него ли е свързана т.н. Паскалева къща?
Последни новини