От х:

Днес в x:

Реставрират стенописите на църквата „Св. Архангел Михаил“ в Хасково

    Реставрация тече в църквата „Св. Архангел Михаил“ в Хасково, която е обявена за културна ценност от национално значение. Дейностите са започнали на 11 септември като срокът за завършване е март 2021 година, но намеренията са те да приключи в рамките на тази година.

    Реставрацията се изпълнява от настоятелството на храма по проект „Консервация и реставрация на стенописите в църквата „Св. Архангел Михаил“, гр. Хасково“, обясниха свещениците отец Златко и отец Никола.

    Финансирането е национално, чрез Министерството на културата, като целева финансова подкрепа на недвижими културни ценности. Общата стойност на проекта е 77 625 лева, като 58 218,75 лева (75%) са от Министерството на културата и 19 406,25 (25%) са средства от дарения от миряни. Изпълнението на проекта трябвало да започне още през март тази година, но заради пандемията от коронавируса дейностите били отложени.

    Планираната обща площ на реставрационните стенописи е над 112,5 кв.м. Допълнително ще бъдат възстановени липсващите около 150 гипсови орнаменти в църквата, построена през 1861 г. От тогава насам стенописите са били реставрирани частично. Някои от стенописите обаче били съборени и изображенията липсвали. По реставрацията работят 7 реставратори от София, които вече са възстановили някои от тях.

    „Имаше сцени, на които не се знаеха имената, но успяхме по иконографски признаци да разберем кои са сцените и да ги възстановим“, заяви реставраторът Николай Чергаров. Той каза, че материалите с които работят, са качествени и ще устоят във времето, стига да няма външни фактори.

    Реставрацията е във връзка със 160-тата годишнина на храма, която ще бъде отбелязана на Архангеловден догодина. Преди няколко години е бил ремонтиран покривът на храма.

    Докато трае реставрацията, църквата остава отворена за миряни.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ni
      Nihil sub sole novum
      3 -3
      22:57, 5 ное 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Вт
        Втора Божия заповед
        3 -1
        07:12, 6 ное 2020
        Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата, под земята, не им се кланяй и не им служи.
    • 2
      Мо
      Моше Османов Попов
      2 -2
      05:24, 6 ное 2020
      Проверете на какъв език са надписите по стенописите. Поправете ги на български.

      .
    • 3
      та всичките са с ватенки и забрадени до ушите
      ...
      даже и по-младия поп
      ....
      • Им
        има
        1 0
        09:38, 6 ное 2020
        Всичко си има но се пести от енергия и ток. Га че от джоба си ги плаша Златко.
    Последни новини