От х:

Днес в x:

Хасковлии гледат нарове в двора си за здраве и красота

    Нарът често се среща в Хасково. Плодни дръвчета има засадени в доста дворове на къщи в областния град.

    Две дръвчета има в имота на хасковлията Петър Георгиев. Той и съпругата му ги засадили преди около десетина години, когато им ги подарили. Казва, че още на третата година дръвчетата започнали да раждат плодове.

    Тази есен растенията са отрупани с плодове, но стопаните все още чакат плодовете да узреят. Според Петър въпрос на време е те да станат годни за консумация. Дотогава семейството се любува на цветните плодове. Мъжът казва, че през зимата не полага специални грижи за съхранение на дърветата, които не са толкова разпространени в България. „Само няколко пъти съм им кастрил върховете“, заяви Петър.

    Узрелите плодове стават за директна консумация, може да се изцеди сок от семената или да се свари чай от корите, сподели Петър Георгиев.

    Нар расте и в двор на кооперация в Хасково. Един от живущите в сградата Нейко Нейков заяви, че съседите му консумирали пресни плодове от няколко години насам.

    Нарът е изграден от малки семенца с красив червен цвят и с неповторим вкус и свежест. Консумацията му повлиява успешно симптомите на множество заболявания. Богат източник е на витамини и минерали. Нарът е най-мощния природен антисептик и антиоксидант, който същевременно предпазва от стареене. Има доказано подхранващо и избелващо действие за кожата, стимулира растежа на косата и заздравява ноктите. Консумацията му влияе благотворно при сърдечно-съдови заболявания, понижава холестерола, има диуретично и обезболяващо действие.

    На Зеленчуковия пазар в Хасково се предлагаха пресни нарове на цена от 3 лева на килограм.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Да
      да
      4 0
      18:43, 3 ное 2020
      Климатът се променя.В дворовете на много хасковлии вече има нарове.Тази година правеше впечатление колко отрупани дръвчета имаше.Само не знам дали успяват да узреят по нашите ширини достатъчно и да станат достатъчно вкусни.Гледам все още има необрани, а вече е доста студено.
    • 2
      Се
      Сензационно
      6 -1
      19:30, 3 ное 2020
      Браво! Грандиозно разкритие!!! Ама това истина ли е? А смокини, дали отглеждат някъде в раьона или само мушмули, като тази статия?
      • Игра с публиката - Къци Вапцаров
        ....
        Раята я чукат , а по Босфор ТВ вървят Турски Сапунени опери
    Последни новини