От х:

Днес в x:

1 °C

Левски основава революционен комитет в Хасково по покана на първия кмет Михаил Минчев

Изображение 1 от 2

  Историята на първия кмет на Хасково разказва поредицата "Будителите на Хасково", инициирана от община Хасково и Регионалния исторически музей в Хасково. Кампанията е по повод Деня на народните будители -1 ноември. В нея има исторически разкази за именитите хасковци, посветили се на родния край и неговото благоденствие.

  Михаил х. Иванов Минчев е роден през 1853 в Хасково. Той е шестото дете в семейството на търговеца чорбаджи Иванчо Минчев и съпругата му Кириаки и по-голям брат на Г. Минчев. Михаил завършва хасковското училище, а след това учи в авторитетния Роберт колеж в Истанбул. Младежът започва да се занимава с търговия, а скоро са му доверени и търговските дела на баща му в чужбина. Едновременно с това Михаил се включва активно в революционното движение.

  По негова покана Апостола на свободата Васил Левски пристига през 1873 г. в Хасково, за да основе местен революционен комитет. Михаил Минчев е активен участник в това дело и става касиер на хасковския комитет. През 1876 г. и той, както останалите членове на хасковския революционен комитет, е заловен от турските власти и осъден по така нареченото дело „Хасковското покушение”. Присъдата му е вечно заточение в Диарбекир. Много скоро обаче Михаил успява да избяга и още същата 1876 г. отива в Русия. Там става доброволец в Освободителната война като преводач и разузнавач. След Освобождението той е избран за първия хасковски кмет. Женен е за Елисавета Джангозова и отглеждат четири деца. Умира през 1891 г.

  Днес неговото име носи една от централните градски улици в Хасково, а в сградата на общинската администрация е оформен паметен кът с бюст на първия хасковски кмет Михаил Минчев.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   20
   2020
   15 -4
   09:44, 30 окт 2020
   Какви родолюбци сме имали!!!Браво на музея в Хасково за инициативата!Нека да се знае и помни!
   • Го
    Горския
    5 -6
    12:24, 30 окт 2020
    Свети Васил от Карлово ,
    дето кардинал Ники Ролекса го обяви за терорист
    понеже е мразел мутрите и бейовете ,
    е писал в Тефтерчето
    „Оръжие, оръжие и пак оръжие. “
    ...
    Демек , За да застреляш мутра или бей не ти трябват много приказки и демонстрации , а пищов
   • Хр
    Христо
    2 -3
    21:53, 30 окт 2020
    Горски...тея седерастки, да не кажа п***раски изпълнения ходи се гръмни. Левски е символ, но не е светец. Всички българи го почитаме...
    а ти? Ти си идиот..
  • 2
   20
   2020
   9 -5
   09:46, 30 окт 2020
   Какви родолюбци сме имали само!!!Браво на музея в Хасково за инициативата!
   Нека да се знае и помни!
  • 3
   Ня
   Нямам име
   4 0
   11:36, 30 окт 2020
   Отново объркахте историята. Левски е заловен на 26 декември 1872г. късно вечерта в ханчето на с. Къкрина. Отведен в Търново, а след това в София и изправен пред извънреден имперски съд. Осъден на смърт и обесен на 18 февруари 1873г. Обяснете как е могъл да пристигне в Хасково за основаване на комитет през 1873г.
   • Ян
    Янко Митев
    2 0
    12:31, 30 окт 2020
    Не компютри а компоти. Още като прочетох , че е роден през 1853 г ми стана ясно, че има нещо сбъркано. Левски едва ли ще се ангажира с вчерашни 15 г хлапаци да прави комитети.
   • Ето малко повече за Левски в Хасково
    .....
    Но в Кауньдере всички със смарфончета и на никой от тях няма Гугъл

    http://haskovo-online.com/content/view/22/4/lang,bg/
  • 4
   Ку
   Кунчев
   3 -1
   17:29, 30 окт 2020
   Що за глупости. Левски основа комитет в Хасково със съдействието на Петър Берковски. Двамата се познават от Легията в Белград.

  Хороскоп за 01.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
  01 дек 2020
  Последни новини