От х:

Днес в x:

Няма лекари за коронавирус сектора в Харманли, в болницата в Димитровград нямат изолация, а в Свиленград не искат Ковид пътека

С покачването на случаите на новозаболели от коронавирус и на хората, които се нуждаят от хоспитализация, в региона на Хасково започва все повече да натежава проблемът с приема в болничните заведения и да се усеща липсата на специалисти.

Легла за настаняване на заразени с новия вирус има достатъчно за момента, но темата с медицинските специалисти, които да ги обслужват минава в цвят “червено“, който, по прогнозата на областния управител д-р Стефка Здравкова, се очаква да оцвети на Ковид картата до седмица и Хасковска област, заради непрекъснато повишаващия се ръст на заразени.

На практика пациенти с Ковид, освен в Хасковската МБАЛ, могат да бъдат приети и в многопрофилните болници в Свиленград, Харманли и Димитровград.

Засега само в областната болница няма проблем с липсата на лекари, които да поемат Ковид болните. „Трудно е, но се справяме. Младите колеги вървят след нас, учат се и не се отказват. Повечето от специализантите са на първа линия. Работят по много часове. За тази всеотдайност много им благодаря.

За мен, като директор на болницата, тези млади лекари са гордост, защото виждам тяхната упоритост, в тях е нашето бъдеще.

В този момент, който е и тежък, и труден за цялата система, за всички нас като хора, тези млади лекари наистина показват достойнство.

Те са истината! Нито техника, нито ремонтите и новите условия в този момент са по-важни от лекарите, готови да се включат в спасяването на човешките животи!“, коментира шефът на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов.

Не така стоят нещата в МБАЛ -Харманли. Там също има подготвен Ковид сектор с 6 легла за прием на пациенти, но лекарите дават отбой. До обяд днес нямаше хоспитализирани в сектора. Болницата няма сключен договор с инфекционист. По думите на директорката д-р Златка Чанкова повечето от лекарите в екипа й са в пенсионна възраст и отказват да влизат в този сектор, затова тя приветства всеки млад специалист медик, който би се включил да помага тук.

Въпреки трудностите, д-р Чанкова увери, че ако се появи необходимост, пациенти ще бъдат приемани в лечебното заведение и няма да бъдат връщани. Засега обаче се разчита основно за хоспитализацията на хора от общината с коронавирус в Хасковското Инфекциозно отделение и допълнителния Ковид сектор в областния град.

Разпореждане към общинските болници да започнат прием на пациенти с Ковид при изчерпване на възможността на МБАЛ-Хасково има и от областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, която е председател на Областният оперативен щаб. За това си разпореждане информира самата тя след днешното заседание на Щаба.

До седмица от МБАЛ "Св. Екатерина" -Димитровград трябва да подадат и окончателно кое отделение ще бъде определено като Ковид.

Въпреки, че има обособен сектор с 25 легла във Вътрешно отделение там, той не е изолиран от останалите отделения и пациентските потоци не са разделени от тези, които се приемат с коронавирус. Няма и отделени специални места за преобличане за медиците, които влизат при болните с Ковид. А това може да бъде опасно и да превърне клиниката в огнище на заразата.

Има им много сигнали от пациенти, че в болницата не вдигат телефоните и нуждаещи се от помощ хора, които са симптоматични, не знаят към кого да са обърнат.

По този повод д-р Здравкова посочи, че е разпоредила във всяка от болницата на територията на Хасковска област, където е обявена готовност за прием на заразени с коронавирус, да има 24 часа дежурен, които да отговаря на телефонните линии и да информира и насочва за хоспитализация.

В МАБЛ-Димитровград предстои и сключването на договор с инфекционист от Хасково. Така клиниката ще може да поема пациенти по клиничната пътека за Ковид. В момента там хоспитализираните се лекуват по пътеката за лечение на пневмония.

Управителят на МБАЛ-Свиленград д-р Димитър Ермов пък отказва да сключи договор със Здравната каса за лечение за Ковид, въпреки че болницата има сключен граждански договор с инфекционист от Хасково.

В клиниката към днешна дата вече има трима позитивни пациенти, сред които е и кметът на Свиленград, които са поети от лечебното заведение. Днес се очакваха и резултатите от още два теста на пациенти със симптоматика за Ковид 19. Всички те ще се лекуват по клиничната пътека за пневмонии, а разликата в назначените консумативи и медикаменти се покрива за сметка на здравното заведение.

Ковид секторът в Свиленград е с 16 легла и засега няма лекари, които да отказват да помагат при нужда, отчете д-р Ермов.


 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

  • 1
    Ле
    Летим си ние в Космоса
    27 -2
    19:44, 23 окт 2020
    Седем месеца по-късно, след всичките мерки и теглилки, похарчени пари, решения взети с дълги умувания, най-сетне някой се огледа...
    • Ъп
      Ъпсурт
      7 -19
      23:08, 23 окт 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Проблема е как да се отървете от
      робското самосъзнание :))
    • 8 0
      07:14, 24 окт 2020
      Няма отърване, такива са гените на племето.
    • На гроб има и то доста. населението не го бива. а си мислим че французите са лизачи. българина е лизач. на всяка власт. мварсианци да дойдат и техните задници ще лижем. народопсихология
  • 2
    Ви
    видими резултати
    15 -2
    19:45, 23 окт 2020
    много видими
    • За
      Заради Шайката
      13 -1
      07:17, 24 окт 2020
      2021 г. ще бъде катастрофална за България.
  • 3
    Жа
    жалко че ще го кажа
    28 -4
    19:48, 23 окт 2020
    народ който излъчва за управници само разбойници и крадци няма шанс да оцелее
    • Пр
      Прост
      26 -3
      20:21, 23 окт 2020
      Прост народ - слаба държава.
  • 4
    На
    най- после
    22 -4
    20:18, 23 окт 2020
    Най-после Здравкова направи това за което тук призоваваме от доста време.Само трябва да стъпи здраво на врата на тарикатиа Ермов.Когато краде от фалшивите пътеки с което е известен може,а сега когато яйцето опря до г.за не може.Наистина ли няма кой да постави на мястото му този крадец?
    • Го
      Гост1
      14 -3
      10:44, 24 окт 2020
      Какво значи не искали!
      Вие що за доктори сте бе Ей от Свиленград като се разболеете вий ще ви прати някъде където не искат такива пътеки.
      Я си стегнете задниците и почвайте да лекувате иначе отивайте да пасте овце.
      Като се нареждате за заплати бива да лекувате не бива.
      Който иска да свърши работа намира начин.
      Който не иска търси причина .
    • Ня
      Няма
      1 -1
      18:45, 24 окт 2020
      не искам,няма не мога.На пангара!
  • 5
    Зу
    зуз
    30 -4
    20:21, 23 окт 2020
    Защо всички ПХП идват да се реализират в Хасково? Аман ат селянки, които са си хванали мъж мошеник заради пари, крали от митницата колкото открали и после дошли да ограбват гражданите на Хасково. Аман от простачки, чалгаджийки и интригантки, поставени на директорски постове с платени конкурси! Все някога ще ги стигнат клетвите на хората, чийто животи съсипаха, и ще им се връща цялата мръсотия!
    • 7 -1
      07:22, 24 окт 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 6
    Ми
    Миг
    10 -1
    11:25, 24 окт 2020
    То вместо увеличение на заплатите на чиновниците биваше да помислят за медицинския персонал.... От чиновници няма много смисъл последно време с прословутите електронни услуги. :)
  • 7
    Хо
    Хо
    5 -2
    16:17, 24 окт 2020
    400лв на дежурство 12 часа и ще видите ще си чупят краката. Просто пари искат.
  • 8
    Не
    Не
    3 0
    16:42, 24 окт 2020
    Матеев развържи корупционната кесия, стига си крал сам.
  • 9
    Ив
    Иван
    4 0
    20:17, 24 окт 2020
    Назначете ******и в болниците бе! Нали са интегрирани, грамотни и социализирани! Хайде, покажете си безочието и нехранимайството спрямо тези едноклетъчни! 30 години, 30!!!!...не успяхте да ги научите даже български език да говорят, да не говорим за друго! Ако тази каста не присъстваше в България, то ние българите нямаше да усетим ефект дори от covid-20!!!!
  • 10
    Ла
    ЛАИК
    2 0
    02:04, 25 окт 2020
    И в трите болници,няма реално подготвени лекари,които да се справят с тежък случай на COVID-19.
  • 11
    К.
    К. О. Л.
    1 -2
    10:34, 25 окт 2020
    Ако все още има население виждам, че има дайте да го превърнем в НАРОД всички заедно хора никой нищо няма да ни направи заедно всички. ДЕМАСКИРАНЕ
  • 12
    Па
    Пазарджия
    1 0
    20:23, 26 окт 2020
    На Димитровградския пазар Covid-19 няма защото вирусът неделя почива..,

Още новини

Последни новини