От х:

Днес в x:

8 °C

Общински съветник предлага „джобове“ за паркиране за отпушване на трафика в Хасково

    Общинският съветник от Хасково Тодор Кръшков предлага да се изградят „джобове“ за спиране и престой на автомобили върху част от тротоарите по натоварените улици и булеварди в града с цел да се отпуши трафика.

    Идеята му е да се отнеме част от тротоарите, там където са по-широки и пространството между дървета, и да се обособят като места за паркиране. За целта обаче трябва кметът на Хасково Станислав Дечев да сформира комисия, която да прецени къде точно може да се направят такива „джобове“, наподобяващи тези за контейнерите за смет.

    Местният парламентарист настоява за промяната, защото автомобилният трафик по улиците на Хасково, особено в пиковите часове, е изключително натоварен, като някои улици са почти непроходими. Движението по ул. „Св. св. Кирил и Методий“, „Добруджа“, „Стара планина“, както и по основни булеварди в града, е истинско изпитание за нервите на шофьорите, главно заради паркираните, често на забранено, автомобили. В същото време много от тротоарите са широки повече от три-четири метра.

    „Затова смятам, че пространството на част от тротоара на много места може да се използва рационално, като се оформят така наречените „джобове“ между уличните дървета, подобни на тези за контейнерите за смет, където автомобилите могат да паркират, дори само с част от широчината си, за да освободят платното за нормално движение“, заяви Тодор Кръшков.

    Той поясни, че такива места следва да се обозначат със съответната маркировка и пътни знаци. При така оформени паркоместа смята, че движението по много улици в Хасково може да бъде нормализирано. Според него предложените дейности не предполагат големи разходи, още повече че на някои места оформянето им може да стане само с маркировка и пътен знак.

    Предложението е направено в докладна записка, която ще бъде разгледана на заседание на Общинския съвет на 30.10.2020 година.

    За повече места за паркиране в града настояват и множество други граждани. Особено е необходимо да се предвидят места за паркиране край улица „Георги Кирков“, в района на Втора и Трета поликлиника. Пред здравните заведения ежедневно има множество паркирани коли, които пречат на трафика и двупосочното движение е невъзможно. Често нарушителите биват санкционирани или принудително отстранени от пътното платно.

    „Ежедневно идваме до аптеката, до поликлиниката и трябва да има къде да спрат колите. Да направят паркинги, не да правят тука апартаменти“, заяви Ружа Атанасова. Според нея подходящо място за тази цел е част от територията на бившия тютюнев склад отсреща.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (42)

    • 1
      Гр
      ГРАЖДАНИНА Х
      62 -8
      15:09, 22 окт 2020
      Еми ще е запушено, като направиха почти всички централни булеварди Синя Зона. Ама нали щом е платено не пречат на движението.
      • Да
        Да кажем и за дъщеря му........
        22 -4
        21:07, 22 окт 2020
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • В Кауньдере е супер
        .....
        Откакто взех под аренда 1 Общинския Паркинг за жълти стотинки,
        купих нови шалвари на цялата рода
        ....
        А на заптиетата им плаща да следят моя паркинг да има клиентела
    • 2
      Ян
      Янко Митев
      46 -10
      15:18, 22 окт 2020
      Някой спомня ли си че ГЕРБ бяха обещали паркинга пред Община Хасково да е за граждани? А иначе тия си ги обичат тези неща-Джобове ,чекмеджета.Нали срещу Нелината има голям паркинг? Утре ще му скимне да отрежат дърветата и там да спират тротинетки...
      • Ми
        Митко Янков
        8 -6
        23:31, 22 окт 2020
        Че той си е за граждани бе, ти щот си селянин не виждаш че може да се спира там защото по това време доиш козите. А иначе да ти припомня че брататия узунджовец на чиято издръжка си от години беше забранил даже пилетата да летят на общината Му.
    • 3
      Кр
      КрУшков
      49 -3
      15:19, 22 окт 2020
      Сините зони пред пощата и паркингите на много други места са в активните ленти на движение и така от двулентов пътя става еднолентов, от там тръгнете и после по малките улици също , защото шофирането в Хасково е ад .
    • 4
      Бр
      Браво
      20 -45
      15:31, 22 окт 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 5
      Съ
      Съгражданин
      31 -10
      15:38, 22 окт 2020
      Наистина, в градът ни има поне от 20-30 години проблеми с уличната мрежа. Но тяхното разрешаване не може да стане по начина, предложен от уважавания от мен г-н Кръшков. Необходимо е професионално решение, което може да даде само един Общ устройствен план, възлагането на който предвид цената за изработването му, може да се осъществи на етапи, като от тях етап първи стане общата транспортна схема на града. Нейното изготвяне включва сериозно предварително проучване на проблемните места, събиране на информация за структурата на населението, автопарка, разположението и капацитета на производствените обекти, респ. необходимите ежедневни транспортни маршрути. Тя следва да отчита и общите за ЕС тенденции - превес на придвижването с велосипеди, скутери и обществен транспорт за свеждане до минимум на замърсяващите градската среда МПС.
    • 6
      Ли
      Лиско
      17 -2
      15:51, 22 окт 2020
      Общият устройствен план не може да се изготви на етапи, но е крайно наложително да се възложи! Във финансирането му всички общини ползваха финансиране от държавния бюджет. Не зная дали Хасково не е единствения град без ОУП, а без него няма развитие! Не е нужна работа, работа и работа, важно е да се правят необходимите неща.
    • 7
      Не
      Недоволен
      22 -10
      16:00, 22 окт 2020
      Направо да се махнат всички тротоари и да се паркират колите там, то и без друго в тоя град никой вече не ходи пеш. Ония ден с очите си видях човек да се качи на колата си за да иде до кварталния магазин , на половин пресечка от блока му. Ако някой е толкова луд да ходи пеша, да кара по улицата и готово. Освен това да се махнат и дърветата, и те много пречат на паркирането. Лошото е, че след месец и това пространство ще се зарие с трошки и пак няма да има място.
    • 8
      Ко
      Койчев
      34 -10
      16:09, 22 окт 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 9
      Гр
      Гражданин
      36 -5
      16:17, 22 окт 2020
      Вместо да мислят глупости, от общината да си припомнят, че Хасково е областен ГРАД и има нужда от истински градски транспорт. Открийте нови и удобни линии и ще видите как лека полека ще се отпуши тапата. Дори по-малки градове са много напред с обществения транспорт. Липсата (на практика) градски транспорт още повече кара Хасково да има вид на село. Да не говорим за "умните" каунски физиономии по анцузи и клинове...
      • 44
        4444
        14 -2
        19:13, 22 окт 2020
        Кой да го предложи? Специалиста по "обикаляне" на партии ли? Или някоя "калинка"? За предложения трябват компетентни хора, ама тях много не ги обичат, че обикновенно не вземат под масата.
    • 10
      Xm
      xm
      37 -10
      16:19, 22 окт 2020
      По тъпо предложение не можа ли да измислиш? Че те и без твоите "джобове " колите са по тротоарите на целия град. Вземи да предложиш да ходят полицаи и да глобяват всички спрели неправомерно на уличното платно или на тротоара. Ама то всички съветници барабар с кмета сте едни обртано на умници.
    • 11
      25
      2551
      28 -4
      16:23, 22 окт 2020
      Специално по бул България няма проблем с паркирането има паркинги отколкото трябва повече!!!
      Трябва обаче някой да даде едно левче!!!Трябва да се премахне синята зона до пощата и да се ползват другите паркинги!!!Булеварда трябва да е свободен ама хем ги мързи да вървят пет десет метра от паркинга до магазина хем и левче не им се дава!!!
      До трета поликлиника има лесно решение при това безплатно!!!Улица Георги Кирков става еднопосочна в частта си от ул. Дунав до бул.Съединение в посока бул Съединение!!!!
      Предлагам и ул Цар Освободител да е еднопосочна от банка ОББ до църквата в посока банка ОББ както и ул Христо Ботев да е еднояосочна от банка Обб до ул Асен Златаров(до у-ще Климент Охридски)в посока училището!!!!Така на тези улици ще може да се паркира те и без това винаги са паркинг и движението по тях двупосочно е трудна дори невъзможно!!!А е и безсмислено да са двупосочни!!!Те десетки години си бяха еднопосочни!!!!
      • Мл
        Младок
        2 0
        21:41, 22 окт 2020
        Рядко бих сложил плюс на някое от Вашите изказвания,но тук сте прав.
    • 12
      Ха
      Хасковлия
      17 -4
      16:32, 22 окт 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 13
      Ед
      ЕДНОПОСОЧЕН
      19 -2
      16:47, 22 окт 2020
      Всички нормални градове са с еднопосочни улици.Единствения град който няма такива е Хасково.Е затова са ви ви задръстванията.Помислете как ул.Георги Кирков ще стане еднопосочна ,и ще се спира от едната страна.Това , че ще удължим пътя с 300м. на никой няма да е проблем.
    • 14
      Рр
      ррт
      12 -6
      17:05, 22 окт 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 15
      То
      Тодор
      16 -7
      17:07, 22 окт 2020
      Трябва да се отворят улиците "Три уши" зад Театъра за тези които пътуват в посока булевард "Раковски" на дясно и улица "Георги Кирков" от към р-т"Орфей". Знаете какви задръстване стават в час пик като има само един изход от центъра.
    • 16
      Но
      НО
      21 -5
      17:31, 22 окт 2020
      Това не е град хасково . Това вече е село хасково , така че пишете го село хасково !
    • 17
      Гр
      Градски
      25 -2
      17:39, 22 окт 2020
      В София и всички големи градове хората се опитват всячески да ходят пеша, тук всеки джитка за 500 метра с колата. Там е проблемът. Пуст град, а задръстени улици, класическо Хасково.
    • 18
      Бо
      БО
      12 -4
      18:09, 22 окт 2020
      Той ще ми казва , има обществено мнение , кой е той .
    • 19
      Пи
      Пиян и упикан
      14 -4
      18:42, 22 окт 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 20
      Ха
      Хасковски жител
      12 -3
      18:49, 22 окт 2020
      Отворете всички улици без изход които в центъра на града са много и по този начин трафика по основните пътни артерии ще се разтовари. Да се премахнат всички паркинги и сини зони от бул.България.
    • 21
      Ан
      Англия
      13 -1
      19:01, 22 окт 2020
      Най-лесният начин за решаване на проблема в град като Хасково е въвеждането на еднопосочно движение! По кои улици и дали да се плащат местата е въпрос на приложение във времето.
      • Ан
        Англия
        7 -4
        19:03, 22 окт 2020
        Проблемът ще е Ул. Г. Кирков, защото до Поликлиника достъпът би трябвало да е от двете посоки.
    • 22
      Ха
      Хасково
      13 -1
      19:07, 22 окт 2020
      Много умни и кадърни в местния парламент все мишки
    • 23
      Пе
      Пешо
      24 0
      19:37, 22 окт 2020
      Проблеми си е в хората. Не може 20 метра да вървиш пеш. Всичко трябва да е от колата и в магазина. Пред Кауфланд и Лидъл като има такива паркинги, пак се спира до врата на забраненото. Да не му падне г...за на някой, ако направи 15 крачки. Културата никаква от повечето шофьори. Спират по завои, пешеходни пътеки....Давай сега да махнем и тротоарите, по които на места не могат двама човека да се разминат.
    • 24
      00
      00998766шщ68778
      10 -3
      19:51, 22 окт 2020
      тоя е мразен от хасково като го видя ми се повръща
    • 25
      Р.
      Р.К.
      15 -4
      19:51, 22 окт 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 26
      Та
      Така ще е
      19 -3
      20:10, 22 окт 2020
      В града има паркинги, но нали са дадени, направо подарени на една избрана фирма на тая нагла бизнесменка! Пълни си касите и ще трупа вашите пари за години напред! И най-нагло се хвали, че с един ден приходи си избива наема за цял месец,които е направо символичен. Пък вие си бройте левчетата за да и пълните гушата!
    • 27
      Хо
      Хо
      8 -2
      20:21, 22 окт 2020
      Ха познайте кой е цъкнал минусчето по горе! Ти ли си ма?
    • 28
      Ко
      Компакт
      13 -3
      21:43, 22 окт 2020
      Много безмислено и абсурдно предложение на г-н Кръшков как може човек, който не разбира от такава материя и да предлага джобове и т.н. ами направо махнете тротоарите и хората да летят с делтапланери ...Вземете да се разходите до някой по голям град и да видите как се решават такива проблеми и тогава предлагайте ...С това ли си оправдавате заплатата като общински съветник?
    • 29
      Ed
      Edin
      10 -2
      22:47, 22 окт 2020
      Не може решаването на проблема с трафика да е за сметка на пешеходците. Докато не узреем за идеята, че един град трябва да е ЗА ХОРАТА, а не за колите, няма да има качествено подобрение на градската среда. Използването на коли в рамките на града трябва да е скъпо и гадно преживяване, трябва да се стимулират пешеходците, велосипедистите и да се организира адекватен градски транспорт. Ако това стане и ако сменим селяндурския манталитет, каращ ни до кварталната бакалия да ходим с кола, проблемът ще изчезне. Колите следва да са средство за придвижване най-вече извън градовете. Това е бъдещето. В далеч по-богари градове от нашия, регистрираните коли на 10 000 жители са в пъти по-малко. Колкото по-бързо се осъзнаем, по-добре за нас самите.
    • 30
      До
      Дорчо
      6 -14
      23:21, 22 окт 2020
      Уважаеми съграждани. Мнозина от вас открито се под... Виж коментара
      • Ра
        Ракийца
        13 0
        23:26, 22 окт 2020
        Ти добре ли си, на Раковска е забранено да се паркира и престоява, а ти паркинги искаш да правиш ве, луд.
    • 31
      По
      ПОРЧО
      6 0
      00:54, 23 окт 2020
      Дорчо ли си Порчо ли си , но не си много по умен от кмета дето му викат обратното на острото. Малоумното предложение господина Кръшков го е осенило сигурно на третата ракия. Въпросът с паркирането има кардинално решение , но за да стане реалност се иска -- култура на движението, спазване на знаците / след основна корекция на поставянето им/. Организацията на движение в града е пълен ХАОС. Само като пример стръмната уличка до мостчето на пазара я направиха еднопосочна - сложиха знак на стълба в ниската част , което е в противоречие с поставянето на знаци освен на пилон, в същото време на високия край още стои знака СТОП , също поставен на стълб в противоречие на закона. Всичко е една "пунта мара" като цялото управление на гробарите.
    • 32
      Ко
      Компакт 2
      3 0
      08:41, 23 окт 2020
      до Дорчо : Ами вземи предложи тези идеи на господата общински съветници дали ще ги одобрят и се хващам на бас на каса бира твърдо НЕ ще бъде крайния резултат.И горния коментар е много обективен първо оправете знаците всичко е пълен хаос и тогава нататък .
    • 33
      Ма
      Мария
      2 0
      10:25, 23 окт 2020
      Добре е общинския съвет да предложи едномесечен абонамент за синята зона на приемлива цена, засега няма такъв вариант. Може също да се договори с наемателите на паркингите над реката да предложат по-икономични абонаменти за гражданите. Паркингът срещу полицията, например, който е на самообслужване, си стои на 99% празен.
    Последни новини