От х:

Днес в x:

Хасан Адемов: Осигурителният модел в България е поставен на карта

Увеличаването на пенсиите е очаквано и наложително, но големият въпрос е дали проблемите с бедността и покупателната способност на българските пенсионери трябва да минат през дългово финансиране, коментира пред БНР председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов.

Tова, което се предлага в момента, е увеличаване на дефицита в бюджета на държавното обществено осигуряване - на 6 милиарда и 205 милиона. От всичките разходи в бюджета на държавното обществено осигуряване – близо 15 милиарда, 6 милиарда и 205 милиона са за сметка на данъци на всички български граждани. Тоест: на карта е поставена същността на осигурителния модел в България. Ако ще плащаме пенсиите и социалната подкрепа от данъци, това означава, че има нещо сбъркано в системата, отбеляза Адемов.

Остава впечатлението, че няма никакво значение върху какви доходи се осигуряваш - идва едно политическо решение, демотивира хората да се осигуряват върху реалните доходи, коментира депутатът от ДПС.

Остава впечатлението, че социалният рог на изобилието се излива върху българските граждани. И понеже предстоят избори, няма начин да не бъде направена такава връзка. Защото всички тези неща биха могли да се случат и в по-ранен етап. По-важното е какъв е ефектът от това, което се предлага, каква е цената и кой ще я плаща, заяви Хасан Адемов.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3,
    3,14
    2 0
    09:42, 22 окт 2020
    Ако говорим за за честно пенсионно увеличение,то трябва да е с 250лв.за всички пенсии,за да се изравним с предпоследната страна в ЕС.С мин. пенсия от 500лв.,при тези цени,няма да се умира от глад.Това не е неизпълнимо-щом има пари за крадене ,ще има и за пенсии.Пък и може да се увеличи и процентът на осигуряване и т.н.Лошото е в това,че "лошият материал " на вожда,няма да гласува за него и не го интерисува!!!

Случаен виц

Последни новини