От х:

Днес в x:

Двама с Ковид на лечение в пневмо-фтизиатричната клиника в Хасково

Двама души, диагностицирани с Ковид-19, са настанени в Специализираната болницата за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково, потвърди шефът на клиниката д-р Веселин Калфов.

Единият от пациентите е хванат с коронавируса по време на лечението си в болницата, вторият-млада жена, е била амбулаторна с позитивен вече тест, но след усложнение, е приета в болницата с пневмония.

Към момента състоянието и на двамата е стабилно, посочи д-р Калфов.

Пациентите с коронавирусна инфекция са отделени от останалите и се спазват всички мерки за безопасност в клиниката. Лечебното заведение е част от списъка, разписан от здравния министър още в началото на пандемията, на болниците, които имат право да приемат и лекуват заразени с Ковид.

В съобщението за новозаразените с коронавирус от региона за последните 24 часа от Областния оперативен щаб днес фигурират и двама позитивни пациенти, които са служители на Центъра за спешна медицинска помощ -Хасково.

Става въпрос за хора от администрацията и тяхното отсъствие няма да повлияе драстично на работата на звеното, обясни шефката на Спешното в Хасково д-р Петя Радева.

Освен тях от звеното, което тя ръководи, към момента заразени и все още в карантина са още един администратор, двама шофьори на линейки и един фелдшер.

„Няма опасност за работата на Спешното. За момента се справяме и нещата са под контрол. Имаме достатъчна наличност на необходимите лични предпазни средства за работата на екипите, справяме се с графиците“, потвърди д-р Радева.

Шефът на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов обясни, че Ковид леглата в клиниката са запълнени на макс. "Нямам повече място. Инфекциозното и допълнителното Ковид отделение са запълнени при нас. А ситуацията е такав, че тази инфекция се лекува бавно, понякога минава повече от месец". Засега в областната болница няма проблем с недостиг на лекарите и болничен персонал, който да се грижи за пациентите с доказана коронавирусна инфекция.

Според д-р Гелов една от причините за бума на зараазата е неспазвавето на мерките за дистанция и масовото пренебрегване за носене на маски в закритите обществени помещения.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Ки
    Кичка
    26 -5
    17:00, 13 окт 2020
    Нямало болни, а инфекциозно вече е пълно и почнаха тубдиспансера да пълнят, като и там се напълни къде ще ги слагат болните?
    • Го
      Госпожа
      6 -6
      19:58, 13 окт 2020
      Те като напълнят диспансера ще пламне цялата болница. Няма отделен вход и всичко е общо за отделенията. Персонала лекува и с ковид и болните на 3 етаж.
  • 2
    Въ
    Въпрос
    33 -1
    17:39, 13 окт 2020
    Интересува ме в Хасковската болница лекуват ли се болни от Свиленградска община и ако е така защо?Нали там имат ОАРИЛ от трето ниво и лекуват болни с пневмонии?Или тариката Ермов както работи "здраво"с РЗОК така здраво се е споразумял и с Областната управа тяхната болница да остане настрана от това бедствие.Кога Областния щаб ще застане на мястото си и ще разпореди Ермовата болница както точи сериозно касата /това е публична тайна/така и да се включи в лечението на болните с коронавируса.
  • 3
    Ив
    Иван
    29 -13
    17:43, 13 окт 2020
    Троловете, напишете пак, че няма вирус. Напишете, че всичко е манипулация и конспирация. Болниците се пълнят, а вие говорите само глупости.
    • Ян
      Яни
      4 -10
      09:06, 14 окт 2020
      Ти каде ги видя тези болни, та според теб болницит... Виж коментара
  • 4
    Ха
    Хахаха
    10 -12
    20:30, 13 окт 2020
    Абсолютни глупости, идете в инфекциозно и сами се убедете... Тоя Гелов е най-големият престъпник, за пари и майка си ще продаде, но идва Видов ден... За всяко прасе си има Коледа
    • Го
      Гост1
      1 -1
      14:08, 14 окт 2020
      Не е правилно да се говори за човек когото не познаваш.
      Аз мога да кажа същото за теб.
  • 5
    Ха
    Хаха
    3 -5
    21:04, 13 окт 2020
    Гелов се е престанал - По думите на доц. Кунчев, най-засегнатите области са Благоевград, Смолян. Най-малко заразени имало в Ловеч, Враца, Велико Търново и Хасково. „И разликите са огромни”, подчерта той.
    https://blitz.bg/obshtestvo/dots-kunchev-posochi-nay-zasegnatite-ot-k-19-gradove-u-nas-pak-shche-ima-blokadi_news775145.html
  • 6
    Ми
    Мисли
    14 -3
    22:34, 13 окт 2020
    Хора неспазването на мерките като дистанция и не носене на маски в затворени помещения магазини най вече хигиена миене на израстаците ми това е лекарите ви го казаха има много прости хора които не вярват и сеят заразата няма да се получи само контрол и яки парични глоби!
    • Ва
      Васко
      4 -5
      09:09, 14 окт 2020
      Калфов е корумпиран! Сега и той иска да се добере до парите отпущани за Ковид.
  • 7
    Ян
    Яни
    3 -7
    09:05, 14 окт 2020
    2 ма болни ли, пишете ги 20, да има повече пари за... Виж коментара
    • О,
      О, свещена простота!
      7 0
      11:57, 14 окт 2020
      Как си представяте да ги "пишат"??? За да се лекува някой като ковид пациент трябва да има положителен PSR , кръвна картина - доказваща инфекция, рентген и още куп изследвания.
Последни новини