От х:

Днес в x:

България е на последно място в Европа по брой психиатри за възрастни и деца

Броят на психиатрите в България е около 500, специалистите с призната специалност по детска психиатрия са само 22-ма, като всички психиатри са неравномерно разпределени и са концентрирани предимно около градовете с медицински университети.

Това се казва в проекта на Национална стратегия за психично здраве на гражданите на Република България 2020-2030, публикувана от Министерството на здравеопазването в петък. Тези показатели поставят България на последно място в Европа.

По-високите нива на депресия и тревожност се свързват с ниска степен на образование, материални затруднения и безработица. На популационно ниво рисковите фактори се свързват с бедността, дискриминацията, лошото управление, нарушаването на човешките права, лошо образование, безработица, лошо здравеопазване, липса на жилища и адекватни услуги, както и политики за социална закрила.

Акцент в рамките на честите психични разстройства са разстройствата, свързани със зависимост към алкохол и вещества, пише в документа. Проучване от 2014 г. показва, че употребата на алкохол в България е много висока. Според национално проучване от 2017 г. сред ученици в 9-12 клас над една четвърт от респондентите са посочили, че са употребили някакво наркотично вещество през живота си, като немалка част от тях са го употребявали сравнително редовно.

В България липсва координация между отделните професионалисти, услуги и институции в областта на зависимостите. Системата за лечение има сериозни недостатъци - местата са недостатъчни, услугите и свързаните с тях професионалисти са много неравномерно разпределени и не са свързани организационно и технологически в непрекъснат ефективен лечебен цикъл. Редица лечебни и рехабилитационни услуги не се заплащат от държавата и са оставени на финансовите възможности на самите зависими и семействата им, което нарушава правото на достъп до лечение.

Като много голям проблем в държавните психиатрични боници се посочва липсата на възможности за комплексна диагностика и лечение на коморбидни състояния.

Авторите са записали също, че е крайно недостатъчен броят на детските психиатри, работещи в публичния сектор; че специалистите по съдебна психиатрия в цяла България са общо 8, а заплащането за труда им е недостатъчно.

Психиатричната стигма в България е силна, неосъзната и има икономически последици. Психично болните в България са социално дискриминирани, се казва още в проекта.

В документа е представена и визия за модерно психиатрично обслужване, както и целите за следващите десет години.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини