От х:

Днес в x:

Ягуар XJS любимец на публиката на Ретро парада в Хасково

    Ягуар XJS кабриолет, произведен в 1994 година, стана любимец на публиката на Ретропарада в Хасково.

    Почитателите на старите автомобили, които дойдоха на пл. „Свобода“ днес по обед, за да видят част от най-уникалните колекционерски коли у нас, гласуваха за него. Така наградата заминава за Пловдив в ръцете на собственика му д-р Божидар Велеганов.

    Той сподели специално за Haskovo. Net, че притежава колата от 2 години насам. За нея казва, че за разлика от другите "гъзарски коли", които е виждал по шосетата у нас, тя предизвиква не завист, а радост. " Когато се движа с този автомобил винаги получавам поздрави и от пешеходците и от другите колеги шофьори на пътя"

    По параметри развива скорост 230 км/ч, с автопилот и климатик е.

    Този модел е тунингован в Щатите и откакто го притежава докторът се опитва да го върне, доколкото може, в оригиналния му вид. Купува колата от Италия. Моделът е култов, произведен е през 1994 година. Колата му е на  43 000 мили.

    Законов статут на ретроавтомобил Ягуарът на д-р Велеганов ще добие след 4 години. Но понеже е много красив и сега собственикът му обикаля по изложенията с него. 

    Това е вторият му Ягуар, споделя д-р Велеганов. Първият му бил подарен от близък приятел и била в много лошо състояние. Започва да го поправя сам и така добива опит. „Но иска много четене. Като начало -поне 10 000 страници на технически английски.“, казва медикът за хобито си.

    Наградата от Хасково е първата, която получава за Ягуар XJS.

    „Тази награда от публиката в Хасково много ме развълнува, защото колата е наистина дяволски красива. Удобна е, всичко е направено по нея така, че да  бъде джентълменско. И затова се радвам, че и хората тук я оцениха, както я оценявам и аз.“, казва собственикът.

    За разлика от повечето  колекционери на автомобили, д-р Божидар Велеганов не трепери над колата си така, че прашинка да не падне върху нея, напротив -споделя удоволствието от карането на Ягуар, за което казва, че е уникално, и с познатите си. И е абсолютно отворен дори към всеки от махалата, в която живее да предостави Ягуара си за едно кръгче. „Който не го е поискал, той не го е карал!“, казва и добавя: В тези трудни времена всеки има право да се изкефи!

    Неговата кола фаворит от изложението в Хасково е Morgan Roadster кабриолет. Автомобилът, собственост на Тенчо Ангелов спечели трето място в изложението. Второто място беше присъдено на автомобил VW Karmann-Ghia на Николай Вълчев.

    Победител и носител на Голямата награда на Ретро парад 2020 е Москвич 401 от 1954 година със собственик Господин Господинов.

    Около 70 автомобила участваха в Ретро парада, чийто организатор бе Ретро клуб „Тракия“, със съдействието на община Хасково.

    Специалната награда, Купата на кмета, беше връчена от градоначалника Станислав Дечев на Mercedes 206 LD със собственик Захари Запрянов.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Пи
      Питам се
      37 -11
      16:02, 12 сеп 2020
      А Бащицата наш Георги Иванов защо скромничи !Защо не покаже част от откраднатото от Хасково ?
      • От
        отговарям
        14 -9
        02:19, 13 сеп 2020
        Щот не се унижава като теб да лиже задници
      • Св
        Свидетел
        11 -6
        08:27, 13 сеп 2020
        Лиза ги , лиза ги .И на СДС , и на БСП , и на ДПС .Те други май не останаха .16 години лизане .
    • 2
      Се
      Сектант
      8 0
      10:58, 13 сеп 2020
      Нали беше ретро изложение,какви са тия "Ягуари"94.Догодина докарайте нещо футуристично,прототип 2050.И отново,няма как да не намесите политическите си сърбежи.
    • 3
      Фе
      ФЕН
      1 0
      12:21, 15 сеп 2020
      Принцесата от втората снимка ми допадна най-много.
    Последни новини