От х:

Днес в x:

19 °C

Пъстроцветна стая в „Смирненски“ става Ковид приемна

  Вече стана ясно, че въпреки ситуацията на здравна пандемия заради коронавируса първият учебен ден за българските ученици ще е присъствен. Нито едно училище няма да остане затворено на 15-ти септември.

  Повечето от училищата в Хасково са готови за старта с определени правила за действие при настоящата ситуация.

  В хасковското основно училище „Христо Смирненски“ думата „изолатор“ е забранена. Стаята, която е определена за пребиваване на ученик, при евентуално неразположение, тук наричат „приемна“. Това обяснява директорът на школото Венко Точевски.

  Стаята е пъстра и има кът за отдих. „Постарали сме се да няма нищо притеснително и подтискащо в тази стая. Ако се случи ситуация, в нея с детето ще присъства медицинското лице, както и един от двамата училищни психолози, докато уведомим родителя и той пристигне в училището. Сами деца няма да бъдат оставяни.“, разяснява директорът.

  Темата с мерките в училищата е на дневен ред преди старта на новата учебна година, а много от родителите са притеснени или недоволни от превантивната организация, която ще бъде наложена. Според Венко Точевски обаче няма резон за истерия.

  В училището вече са готови за посрещането на първолаците и на останалите ученици от по-горните класове. От ръководството са спазили указанията на Министерството на образованието и на Здравното за действие в училището в условията на здравна пандемия, но са добавили в цялостната организация и свои автономни правила. Така например са разделени потоците на учениците. Тези от първи клас ще започват учебните часове с 20 минути по-късно от досега установения начален час. Те ще влизат към класните си стаи на първия етаж от северния вход на училището в 8.20 часа. Така няма да се засичат с второкласниците, които ще започват в стандартно начало-от 8 часа, и ще влизат от същия вход.

  В този начален час започват и паралелките от трети и четвърти клас, както и тези от пети и шести. Те ще използват южния и източния вход на училищната сграда. На всеки от трите входа вече са монтирани диспенсъри с дезинфектиращ препарат. В санитарните помещения има монтирани и бойлери с топло вода. Ще се правят ежедневни инструкции за спазване на хигиената. В следващите дни ще бъдат монтирани на трите входа и термопанели, които ще измерват температурата на всеки ученик още на влизане сутрин. Всички допълнителни съоражения са закупени от бюджета на училището.

  Предпазните маските ще са задължителни за носене от учениците, но само при преминаване по коридорите. В класните стаи-не. Маските ще са грижа на родителите, но ако има дете без маска, то няма да бъде връщано. От училището ще му бъде осигурявана еднократна такава.

  За учителите са осигурени многократни пластмасови прозрачни маски. Те се предпочетени пред шлемовете, защото няма да ограничават спокойната комуникация при преподаването.

  Според решението на ръководството на училището отпада кабинетната система за учениците от по-горен курс. Учителите ще сменят класните стаи.

  В училище „Смирненски“ в Хасково посрещат новата учебна година и с еко класна стая на открито. Тя е за най-малките им ученици и при хубаво време ще се провеждат уроци навън. Класната стая е изградена по спечелен от школото проект „Междучасие в парка“, финансиран от конкурса „Обичам природата и аз участвам“ на Министреството на околната среда и водите.

  С така направената организация в училището очакват вече 15-ти септември.

  Първолаците ще имат своя незабравим първи учебен ден, но на празничната дата те ще бъдат посрещнати само от учениците от пети клас в двора на училището. „Това е специален ден в живота на всеки човек. Прекрачването на училищния праг за първи път е емоция за всеки, която остава завинаги. Затова решихме, дори и при настоящите обстоятелства, да има празничност“, казва директорът на училище „Христо Смирненски“. В класните стаи обаче няма да се допускат родители. А всички останали класове ще бъдат в училището в поетапно в определен час.

  Тази година училищният праг ще прекрачат четири паралелки първокласници.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Ко
   Конфуций
   32 -4
   17:41, 10 сеп 2020
   Проблема не е във вируса , проблема е в чекмеджетата !
   • Ха
    Хан Крум
    11 -4
    18:01, 10 сеп 2020
    Проблема е че Комунистите са били
    меки китки
    Убили само Дядото на Рапона ,
    а е трябвало да избиват до 3-то коляно като мен
  • 2
   Ан
   Ани Стоянова
   6 -11
   17:57, 10 сеп 2020
   Групичка, предложете лек за инконтиненция. Кво нещ... Виж коментара
  • 3
   Dd
   dd
   14 -6
   18:40, 10 сеп 2020
   Хахахах, думата ИЗОЛАТОР била забранена!!!
   Подходяща е КАРЦЕР!
   Вместо да има съпротива от учителите,те се хилят.
   Ще ви кажа къде отиват нещата.Вече влезна закона за детето и отнемане на деца без съдебна намеса.В Германия вътрешният министър и здравният искат БОЛНИТЕ деца да бъдат конфискувани от родителите им и да бъдат пращани в специални концемтрационни лагери.
   Или как да го кажа по/коректно?Ще бъде помогнато на родители с болни от ХРЕМА деца,като децата ще бъдат отделяни в специални сгради ПРИЕМНИ,докато не бъдат излекъвани.
   Разбира се ,че родителите ще могат да виждат децата си,зад дебело стъкло!

   И понеже има много умни хора,които не говорят езици,не чатат,не мислият,не възприемат факти ще им кажа да си намерят статиите в мейнстрийма.
  • 4
   Ами сега - Хиперактивната директорка на едно средно училище сън няма да я хване, че няма така шарена стая. Тая ненормалница не може да преживее в нещо да не първа - как може тя да няма шарена стая, че и да е първа. Марш всички там учители да рисуват по стените, подовете и по г+ъза си ако трябва ама да са по оригинални! Всичко да става с бесни темпове, щото тая лудата критиката я гони. Пари й под краката и на задника си не може да седне от нервозност.
  • 5
   Io
   io
   7 -1
   08:37, 11 сеп 2020
   На д-р Павлов съпругата, като каква е снимана в училището?Деен Родител,хохохо?
  • 6
   Ив
   Иван
   11 -2
   10:07, 11 сеп 2020
   Венко Точевски , един наистина добър Човек и директор , който обича децата !

  Хороскоп за 19.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  19 сеп 2020
  Последни новини