От х:

Днес в x:

Пъстроцветна стая в „Смирненски“ става Ковид приемна

    Вече стана ясно, че въпреки ситуацията на здравна пандемия заради коронавируса първият учебен ден за българските ученици ще е присъствен. Нито едно училище няма да остане затворено на 15-ти септември.

    Повечето от училищата в Хасково са готови за старта с определени правила за действие при настоящата ситуация.

    В хасковското основно училище „Христо Смирненски“ думата „изолатор“ е забранена. Стаята, която е определена за пребиваване на ученик, при евентуално неразположение, тук наричат „приемна“. Това обяснява директорът на школото Венко Точевски.

    Стаята е пъстра и има кът за отдих. „Постарали сме се да няма нищо притеснително и подтискащо в тази стая. Ако се случи ситуация, в нея с детето ще присъства медицинското лице, както и един от двамата училищни психолози, докато уведомим родителя и той пристигне в училището. Сами деца няма да бъдат оставяни.“, разяснява директорът.

    Темата с мерките в училищата е на дневен ред преди старта на новата учебна година, а много от родителите са притеснени или недоволни от превантивната организация, която ще бъде наложена. Според Венко Точевски обаче няма резон за истерия.

    В училището вече са готови за посрещането на първолаците и на останалите ученици от по-горните класове. От ръководството са спазили указанията на Министерството на образованието и на Здравното за действие в училището в условията на здравна пандемия, но са добавили в цялостната организация и свои автономни правила. Така например са разделени потоците на учениците. Тези от първи клас ще започват учебните часове с 20 минути по-късно от досега установения начален час. Те ще влизат към класните си стаи на първия етаж от северния вход на училището в 8.20 часа. Така няма да се засичат с второкласниците, които ще започват в стандартно начало-от 8 часа, и ще влизат от същия вход.

    В този начален час започват и паралелките от трети и четвърти клас, както и тези от пети и шести. Те ще използват южния и източния вход на училищната сграда. На всеки от трите входа вече са монтирани диспенсъри с дезинфектиращ препарат. В санитарните помещения има монтирани и бойлери с топло вода. Ще се правят ежедневни инструкции за спазване на хигиената. В следващите дни ще бъдат монтирани на трите входа и термопанели, които ще измерват температурата на всеки ученик още на влизане сутрин. Всички допълнителни съоражения са закупени от бюджета на училището.

    Предпазните маските ще са задължителни за носене от учениците, но само при преминаване по коридорите. В класните стаи-не. Маските ще са грижа на родителите, но ако има дете без маска, то няма да бъде връщано. От училището ще му бъде осигурявана еднократна такава.

    За учителите са осигурени многократни пластмасови прозрачни маски. Те се предпочетени пред шлемовете, защото няма да ограничават спокойната комуникация при преподаването.

    Според решението на ръководството на училището отпада кабинетната система за учениците от по-горен курс. Учителите ще сменят класните стаи.

    В училище „Смирненски“ в Хасково посрещат новата учебна година и с еко класна стая на открито. Тя е за най-малките им ученици и при хубаво време ще се провеждат уроци навън. Класната стая е изградена по спечелен от школото проект „Междучасие в парка“, финансиран от конкурса „Обичам природата и аз участвам“ на Министреството на околната среда и водите.

    С така направената организация в училището очакват вече 15-ти септември.

    Първолаците ще имат своя незабравим първи учебен ден, но на празничната дата те ще бъдат посрещнати само от учениците от пети клас в двора на училището. „Това е специален ден в живота на всеки човек. Прекрачването на училищния праг за първи път е емоция за всеки, която остава завинаги. Затова решихме, дори и при настоящите обстоятелства, да има празничност“, казва директорът на училище „Христо Смирненски“. В класните стаи обаче няма да се допускат родители. А всички останали класове ще бъдат в училището в поетапно в определен час.

    Тази година училищният праг ще прекрачат четири паралелки първокласници.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ко
      Конфуций
      32 -4
      17:41, 10 сеп 2020
      Проблема не е във вируса , проблема е в чекмеджетата !
      • Ха
        Хан Крум
        11 -4
        18:01, 10 сеп 2020
        Проблема е че Комунистите са били
        меки китки
        Убили само Дядото на Рапона ,
        а е трябвало да избиват до 3-то коляно като мен
    • 2
      Ан
      Ани Стоянова
      6 -11
      17:57, 10 сеп 2020
      Групичка, предложете лек за инконтиненция. Кво нещ... Виж коментара
    • 3
      Dd
      dd
      14 -6
      18:40, 10 сеп 2020
      Хахахах, думата ИЗОЛАТОР била забранена!!!
      Подходяща е КАРЦЕР!
      Вместо да има съпротива от учителите,те се хилят.
      Ще ви кажа къде отиват нещата.Вече влезна закона за детето и отнемане на деца без съдебна намеса.В Германия вътрешният министър и здравният искат БОЛНИТЕ деца да бъдат конфискувани от родителите им и да бъдат пращани в специални концемтрационни лагери.
      Или как да го кажа по/коректно?Ще бъде помогнато на родители с болни от ХРЕМА деца,като децата ще бъдат отделяни в специални сгради ПРИЕМНИ,докато не бъдат излекъвани.
      Разбира се ,че родителите ще могат да виждат децата си,зад дебело стъкло!

      И понеже има много умни хора,които не говорят езици,не чатат,не мислият,не възприемат факти ще им кажа да си намерят статиите в мейнстрийма.
    • 4
      Ами сега - Хиперактивната директорка на едно средно училище сън няма да я хване, че няма така шарена стая. Тая ненормалница не може да преживее в нещо да не първа - как може тя да няма шарена стая, че и да е първа. Марш всички там учители да рисуват по стените, подовете и по г+ъза си ако трябва ама да са по оригинални! Всичко да става с бесни темпове, щото тая лудата критиката я гони. Пари й под краката и на задника си не може да седне от нервозност.
    • 5
      Io
      io
      7 -1
      08:37, 11 сеп 2020
      На д-р Павлов съпругата, като каква е снимана в училището?Деен Родител,хохохо?
    • 6
      Ив
      Иван
      11 -2
      10:07, 11 сеп 2020
      Венко Точевски , един наистина добър Човек и директор , който обича децата !
    Последни новини