От х:

Днес в x:

-6 °C

Пъстроцветна стая в „Смирненски“ става Ковид приемна

  Вече стана ясно, че въпреки ситуацията на здравна пандемия заради коронавируса първият учебен ден за българските ученици ще е присъствен. Нито едно училище няма да остане затворено на 15-ти септември.

  Повечето от училищата в Хасково са готови за старта с определени правила за действие при настоящата ситуация.

  В хасковското основно училище „Христо Смирненски“ думата „изолатор“ е забранена. Стаята, която е определена за пребиваване на ученик, при евентуално неразположение, тук наричат „приемна“. Това обяснява директорът на школото Венко Точевски.

  Стаята е пъстра и има кът за отдих. „Постарали сме се да няма нищо притеснително и подтискащо в тази стая. Ако се случи ситуация, в нея с детето ще присъства медицинското лице, както и един от двамата училищни психолози, докато уведомим родителя и той пристигне в училището. Сами деца няма да бъдат оставяни.“, разяснява директорът.

  Темата с мерките в училищата е на дневен ред преди старта на новата учебна година, а много от родителите са притеснени или недоволни от превантивната организация, която ще бъде наложена. Според Венко Точевски обаче няма резон за истерия.

  В училището вече са готови за посрещането на първолаците и на останалите ученици от по-горните класове. От ръководството са спазили указанията на Министерството на образованието и на Здравното за действие в училището в условията на здравна пандемия, но са добавили в цялостната организация и свои автономни правила. Така например са разделени потоците на учениците. Тези от първи клас ще започват учебните часове с 20 минути по-късно от досега установения начален час. Те ще влизат към класните си стаи на първия етаж от северния вход на училището в 8.20 часа. Така няма да се засичат с второкласниците, които ще започват в стандартно начало-от 8 часа, и ще влизат от същия вход.

  В този начален час започват и паралелките от трети и четвърти клас, както и тези от пети и шести. Те ще използват южния и източния вход на училищната сграда. На всеки от трите входа вече са монтирани диспенсъри с дезинфектиращ препарат. В санитарните помещения има монтирани и бойлери с топло вода. Ще се правят ежедневни инструкции за спазване на хигиената. В следващите дни ще бъдат монтирани на трите входа и термопанели, които ще измерват температурата на всеки ученик още на влизане сутрин. Всички допълнителни съоражения са закупени от бюджета на училището.

  Предпазните маските ще са задължителни за носене от учениците, но само при преминаване по коридорите. В класните стаи-не. Маските ще са грижа на родителите, но ако има дете без маска, то няма да бъде връщано. От училището ще му бъде осигурявана еднократна такава.

  За учителите са осигурени многократни пластмасови прозрачни маски. Те се предпочетени пред шлемовете, защото няма да ограничават спокойната комуникация при преподаването.

  Според решението на ръководството на училището отпада кабинетната система за учениците от по-горен курс. Учителите ще сменят класните стаи.

  В училище „Смирненски“ в Хасково посрещат новата учебна година и с еко класна стая на открито. Тя е за най-малките им ученици и при хубаво време ще се провеждат уроци навън. Класната стая е изградена по спечелен от школото проект „Междучасие в парка“, финансиран от конкурса „Обичам природата и аз участвам“ на Министреството на околната среда и водите.

  С така направената организация в училището очакват вече 15-ти септември.

  Първолаците ще имат своя незабравим първи учебен ден, но на празничната дата те ще бъдат посрещнати само от учениците от пети клас в двора на училището. „Това е специален ден в живота на всеки човек. Прекрачването на училищния праг за първи път е емоция за всеки, която остава завинаги. Затова решихме, дори и при настоящите обстоятелства, да има празничност“, казва директорът на училище „Христо Смирненски“. В класните стаи обаче няма да се допускат родители. А всички останали класове ще бъдат в училището в поетапно в определен час.

  Тази година училищният праг ще прекрачат четири паралелки първокласници.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Ко
   Конфуций
   32 -4
   17:41, 10 сеп 2020
   Проблема не е във вируса , проблема е в чекмеджетата !
   • Ха
    Хан Крум
    11 -4
    18:01, 10 сеп 2020
    Проблема е че Комунистите са били
    меки китки
    Убили само Дядото на Рапона ,
    а е трябвало да избиват до 3-то коляно като мен
  • 2
   Ан
   Ани Стоянова
   6 -11
   17:57, 10 сеп 2020
   Групичка, предложете лек за инконтиненция. Кво нещ... Виж коментара
  • 3
   Dd
   dd
   14 -6
   18:40, 10 сеп 2020
   Хахахах, думата ИЗОЛАТОР била забранена!!!
   Подходяща е КАРЦЕР!
   Вместо да има съпротива от учителите,те се хилят.
   Ще ви кажа къде отиват нещата.Вече влезна закона за детето и отнемане на деца без съдебна намеса.В Германия вътрешният министър и здравният искат БОЛНИТЕ деца да бъдат конфискувани от родителите им и да бъдат пращани в специални концемтрационни лагери.
   Или как да го кажа по/коректно?Ще бъде помогнато на родители с болни от ХРЕМА деца,като децата ще бъдат отделяни в специални сгради ПРИЕМНИ,докато не бъдат излекъвани.
   Разбира се ,че родителите ще могат да виждат децата си,зад дебело стъкло!

   И понеже има много умни хора,които не говорят езици,не чатат,не мислият,не възприемат факти ще им кажа да си намерят статиите в мейнстрийма.
  • 4
   Ами сега - Хиперактивната директорка на едно средно училище сън няма да я хване, че няма така шарена стая. Тая ненормалница не може да преживее в нещо да не първа - как може тя да няма шарена стая, че и да е първа. Марш всички там учители да рисуват по стените, подовете и по г+ъза си ако трябва ама да са по оригинални! Всичко да става с бесни темпове, щото тая лудата критиката я гони. Пари й под краката и на задника си не може да седне от нервозност.
  • 5
   Io
   io
   7 -1
   08:37, 11 сеп 2020
   На д-р Павлов съпругата, като каква е снимана в училището?Деен Родител,хохохо?
  • 6
   Ив
   Иван
   11 -2
   10:07, 11 сеп 2020
   Венко Точевски , един наистина добър Човек и директор , който обича децата !

  Хороскоп за 18.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
  18 яну 2021
  Последни новини