От х:

Днес в x:

Устройство за "изкуствена фотосинтеза" ще произвежда чиста енергия

Ново устройство, способно да произвежда въглеродно неутрално гориво, е още една крачка напред към постигане на “изкуствена фотосинтеза”, твърдят създателите му.

Самостоятелното устройства може да преобразува слънчева светлина, въглероден диоксид и вода в чиста енерегия безжично и без външно електричество, твърдят кеймбриджите изследователи.

Надеждите са, че то ще ни приближи до изкуствената фотосинтеза, превръщайки слънчевата светлина в енерия, подобно на растенията.

“Трудно е да се постигне изкуствена фотосинтеза с висока степен на селективност, затова превръщате колкото се може повече слънчева светлина в гориво, без да остават отпадъци”, казват учените.

От устройството излизат кислород и мравчена киселина, които могат да се съхранят като гориво или да се превърнат във водород, за производство на чиста енергия.

“Искаме да стигнем до етап, при който ще можем да произвеждаме течно гориво – лесно за съхранение и транспортиране”, казва Ървин Райснър, един от авторите на изследването.

Тестовото устройство е с големина едва 20 квадратни сантиметра. Но изследователите твърдят, че сравнително лесно могат да променят мащаба до множество квадратни метра, което ще им позволи да го използват в полета, подобни на соларните паркове, произвеждащи чиста енергия.

По-рано същите учени разработиха и изкуствено листо, което произвежда сингаз. Но се натъкнаха на проблеми, защото устройството изисква различни компоненти, които затрудняват увеличаването на мащаба, а полученото гориво е трудно за работа.

Новото устройство се произвежда по-лесно и остава сравнително стабилно. Освен това полученото гориво е по-надеждно, а процесът като цяло по-ефикасен. Но ще измине още време преди горивото да може да се произвежда в големи количества.

Учените се надяват технологията да проправи път към устойчиво и практично производство на соларно гориво.

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини