От х:

Днес в x:

14 °C

Ценна карта показва подвизите на българските войни от Освобождението до Първата световна война

  Ценна историческа карта постъпи в Регионалния исторически музей на Хасково днес.

  Тя е била притежание на семейство от димитровградско. За влагането й като част от колекцията на РИМ -Хасково заслуги имат ентографката Маргарита Цветанова и директорът му Пенко Добрев, отбеляза главният уредник в "Нова история на България" Милен Вълчев.

  Картата е изключително интересна, защото е много детайлна. Наименованието й е "Историческа бойна карта на въоръжения български народ". Платното с размери 1,70 на 1,30 м, разказва детайлно за войнските подвизи на българите от Руско-турската освободителна война през 1977-1978 година, през Сръбско-българската -1885 г., Балканските войни 1912-1913 година, Медусъюзническата война от 1913 година до Първата световна война в периода 1915-1918 година.

  На нея е разказано за някои от по-важните военни действия-битки и сражения във времето, застъпено на картата. Тя е от т.нар. за времето си вид модерна илюстрована карта, защото показва не само географско положение, а дава и най-различни сведения. С кратки справки, например, са отразени факти от Сръбско-българската война-кога и как е избухнала, има и дори картина от българската атака срещу сърбите.  Нанесени са и имената и снимките на изтъкнати български генерали, спечелили битки за обединението на българските земи. В близост до Хасково например е отбелязан ген. Николай Иванов, който е от първия випуск на българското военно училище и започва военната си кариера като началник щаб в Търново-сейменски отряд, а след това е начело на Втора армия, която превзема Одрин, и част от която е 10-ти Родопски полк.

  Издател на картата е книжарница „Наука“-о.з. П.Попстефанов, а авторите са Богомил Иванов и майор Борис Лиличков.

  Историкът Милен Вълчев предполага, че картата е от 1940-1941 година по снимката, отпечата на нея на престолонаследника Симеон, който е не повече от 3-4-годишен. Вляво от фотоса на малкия Симеон е образът на цар Симеон Велики, а над тях са снимките на цар Борис III е царица Йоанна.

  В много от сцените на картата войнските фигури са толкова детайлни, че се различават спецификата в облеклото на тези от пехотата, артилерията и конницата. Има снимки на черноморския флот, както и на самолети на служба в авиацията.

  В най-долната част на картата са публикувани нотите и текстът на химна на Царство България „Шуми Марица“.

  Че картата е била с опознавателна цел е ясно, заради подробностите, нанесени на нея, не е била в училище обаче. Вероятно е била предназначена за  Военните клубове, смята Милен Вълчев. 

  Тя ще бъде реставрирана и идеята е скоро да бъде показана на  широката публика.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Бе
   Без име
   4 -2
   19:31, 19 авг 2020
   Поправете датировката на Руско-турската война/1877-1878/. Учете история
   • Ко
    Коректор
    3 -2
    19:35, 19 авг 2020
    Има грешка, но е по-скоро техническа, а не от незнание
  • 2
   Ха така мойте деца,
   Търкайте Тулупите !
  • 3
   Ян
   Янков
   5 -1
   08:35, 20 авг 2020
   Браво!
   Благодарности към дарителите, и адмирации за служителите в Музея!
   Такива реликви не се срещат всеки ден!
   Браво!

  Хороскоп за 22.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
  22 сеп 2020
  Последни новини