От х:

Днес в x:

Ценна карта показва подвизите на българските войни от Освобождението до Първата световна война

    Ценна историческа карта постъпи в Регионалния исторически музей на Хасково днес.

    Тя е била притежание на семейство от димитровградско. За влагането й като част от колекцията на РИМ -Хасково заслуги имат ентографката Маргарита Цветанова и директорът му Пенко Добрев, отбеляза главният уредник в "Нова история на България" Милен Вълчев.

    Картата е изключително интересна, защото е много детайлна. Наименованието й е "Историческа бойна карта на въоръжения български народ". Платното с размери 1,70 на 1,30 м, разказва детайлно за войнските подвизи на българите от Руско-турската освободителна война през 1977-1978 година, през Сръбско-българската -1885 г., Балканските войни 1912-1913 година, Медусъюзническата война от 1913 година до Първата световна война в периода 1915-1918 година.

    На нея е разказано за някои от по-важните военни действия-битки и сражения във времето, застъпено на картата. Тя е от т.нар. за времето си вид модерна илюстрована карта, защото показва не само географско положение, а дава и най-различни сведения. С кратки справки, например, са отразени факти от Сръбско-българската война-кога и как е избухнала, има и дори картина от българската атака срещу сърбите.  Нанесени са и имената и снимките на изтъкнати български генерали, спечелили битки за обединението на българските земи. В близост до Хасково например е отбелязан ген. Николай Иванов, който е от първия випуск на българското военно училище и започва военната си кариера като началник щаб в Търново-сейменски отряд, а след това е начело на Втора армия, която превзема Одрин, и част от която е 10-ти Родопски полк.

    Издател на картата е книжарница „Наука“-о.з. П.Попстефанов, а авторите са Богомил Иванов и майор Борис Лиличков.

    Историкът Милен Вълчев предполага, че картата е от 1940-1941 година по снимката, отпечата на нея на престолонаследника Симеон, който е не повече от 3-4-годишен. Вляво от фотоса на малкия Симеон е образът на цар Симеон Велики, а над тях са снимките на цар Борис III е царица Йоанна.

    В много от сцените на картата войнските фигури са толкова детайлни, че се различават спецификата в облеклото на тези от пехотата, артилерията и конницата. Има снимки на черноморския флот, както и на самолети на служба в авиацията.

    В най-долната част на картата са публикувани нотите и текстът на химна на Царство България „Шуми Марица“.

    Че картата е била с опознавателна цел е ясно, заради подробностите, нанесени на нея, не е била в училище обаче. Вероятно е била предназначена за  Военните клубове, смята Милен Вълчев. 

    Тя ще бъде реставрирана и идеята е скоро да бъде показана на  широката публика.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Бе
      Без име
      4 -2
      19:31, 19 авг 2020
      Поправете датировката на Руско-турската война/1877-1878/. Учете история
      • Ко
        Коректор
        3 -2
        19:35, 19 авг 2020
        Има грешка, но е по-скоро техническа, а не от незнание
    • 2
      Ха така мойте деца,
      Търкайте Тулупите !
    • 3
      Ян
      Янков
      5 -1
      08:35, 20 авг 2020
      Браво!
      Благодарности към дарителите, и адмирации за служителите в Музея!
      Такива реликви не се срещат всеки ден!
      Браво!

    Още новини

    Последни новини