От х:

Днес в x:

2 °C

Ценна карта показва подвизите на българските войни от Освобождението до Първата световна война

  Ценна историческа карта постъпи в Регионалния исторически музей на Хасково днес.

  Тя е била притежание на семейство от димитровградско. За влагането й като част от колекцията на РИМ -Хасково заслуги имат ентографката Маргарита Цветанова и директорът му Пенко Добрев, отбеляза главният уредник в "Нова история на България" Милен Вълчев.

  Картата е изключително интересна, защото е много детайлна. Наименованието й е "Историческа бойна карта на въоръжения български народ". Платното с размери 1,70 на 1,30 м, разказва детайлно за войнските подвизи на българите от Руско-турската освободителна война през 1977-1978 година, през Сръбско-българската -1885 г., Балканските войни 1912-1913 година, Медусъюзническата война от 1913 година до Първата световна война в периода 1915-1918 година.

  На нея е разказано за някои от по-важните военни действия-битки и сражения във времето, застъпено на картата. Тя е от т.нар. за времето си вид модерна илюстрована карта, защото показва не само географско положение, а дава и най-различни сведения. С кратки справки, например, са отразени факти от Сръбско-българската война-кога и как е избухнала, има и дори картина от българската атака срещу сърбите.  Нанесени са и имената и снимките на изтъкнати български генерали, спечелили битки за обединението на българските земи. В близост до Хасково например е отбелязан ген. Николай Иванов, който е от първия випуск на българското военно училище и започва военната си кариера като началник щаб в Търново-сейменски отряд, а след това е начело на Втора армия, която превзема Одрин, и част от която е 10-ти Родопски полк.

  Издател на картата е книжарница „Наука“-о.з. П.Попстефанов, а авторите са Богомил Иванов и майор Борис Лиличков.

  Историкът Милен Вълчев предполага, че картата е от 1940-1941 година по снимката, отпечата на нея на престолонаследника Симеон, който е не повече от 3-4-годишен. Вляво от фотоса на малкия Симеон е образът на цар Симеон Велики, а над тях са снимките на цар Борис III е царица Йоанна.

  В много от сцените на картата войнските фигури са толкова детайлни, че се различават спецификата в облеклото на тези от пехотата, артилерията и конницата. Има снимки на черноморския флот, както и на самолети на служба в авиацията.

  В най-долната част на картата са публикувани нотите и текстът на химна на Царство България „Шуми Марица“.

  Че картата е била с опознавателна цел е ясно, заради подробностите, нанесени на нея, не е била в училище обаче. Вероятно е била предназначена за  Военните клубове, смята Милен Вълчев. 

  Тя ще бъде реставрирана и идеята е скоро да бъде показана на  широката публика.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Бе
   Без име
   4 -2
   19:31, 19 авг 2020
   Поправете датировката на Руско-турската война/1877-1878/. Учете история
   • Ко
    Коректор
    3 -2
    19:35, 19 авг 2020
    Има грешка, но е по-скоро техническа, а не от незнание
  • 2
   Ха така мойте деца,
   Търкайте Тулупите !
  • 3
   Ян
   Янков
   5 -1
   08:35, 20 авг 2020
   Браво!
   Благодарности към дарителите, и адмирации за служителите в Музея!
   Такива реликви не се срещат всеки ден!
   Браво!

  Хороскоп за 21.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
  21 яну 2021

  Случаен виц

  Последни новини