От х:

Днес в x:

Тесла беше прав за безжичното предаване на електроенергия, показа Нова Зеландия

В Нова Зеландия държавата спонсорира работата и тестването на стартъп за безжично предаване на електроенергия.

Енергиен стартъп на име Emrod казва, че доставя безжично електричество в Нова Зеландия, повече от век след като Никола Тесла за пръв път демонстрира, че е възможно. Подобно на най-ефективните сателитни интернет връзки, връзката на Emrod се нуждае само от директна видимост, пише Popular Mechanics.

В изявление основателят на Emrod Грег Кушнир казва, че е бил мотивиран от специалните условия в Нова Зеландия.

"Имаме изобилие от чиста хидро, слънчева и вятърна енергия, но доставянето на тази енергия е скъпо предизвикателство като се използват традиционните методи, например от крайбрежни вятърни централи или пролива Кук тук в Нова Зеландия, което изисква скъпи за инсталиране и поддръжка подводни кабели."

Без необходимостта от дълги участъци с традиционното медно окабеляване, Emrod казва, че ще може да се захранват по-трудни терени и места, които просто не могат да си позволят определено ниво на физическа инфраструктура. Може да има и ефект за околната среда, тъй като много места, които са извън мрежата, се захранват с дизелови генератори.

В момента Emrod тества на "малки" разстояния - изпраща "няколко вата" напред и назад около 40 метра, казва Кушнир пред New Atlas. Директната видимост е важна, тъй като технологията разчита на чист лъч от една точка до друга.

"Енергията се предава чрез електромагнитни вълни на дълги разстояния, използвайки собствената технология за оформяне на лъчите, метаматериалите и ретенционната технология", обяснява Emrod.

Предаването е без загуби. Ефективността на всички компоненти, разработени от стартъпа, е доста добра, близо до 100 процента. По-голямата част от загубата е в предаващата страна, тъй като "това са по същество същите електронни елементи, които можете да намерите във всяка радарна система или дори в микровълновата у дома. В момента те са ограничени до около 70-процентова ефективност. Но има много разработки, главно движени от комуникации, 5G и така нататък. "

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини