От х:

Днес в x:

Патент за дрон на Никола Тесла от… 1898

Никола Тесла – гениален изобретател и любимец на интернет гийковете – има на името си стотици идеи за изобретения. Една от по-неизвестните е патент за роботи-убийци. Всъщност, не какви да е роботи-убийци, а толкова смъртоносни и опасни, че само заплахата от използването им би сложила край на всички войни.

Патентът е за „метод за и апарат за контролиране на механизма на различни кораби или превозни средства“ и е успешно легализиран на 8-и ноември, 1898-а година. За да работи подобно устройство, то трябва да се свързва безжично, а Тесла е предвиждал това да става с електрически вълни. Ето извадка от патента:

„В по-широк смисъл, моето изобретение се различава от всички други механизми за контрол на подвижни обекти и не изисква кабели, жици или други механични връзки с обекта. Аз получих подобни резултати (на останалите методи за контрол) по много по-практичен начин, създавайки вълни, импулси или радиация, които биват приемани от подходящ апарат върху подвижната машина, която е управлявана, докато нейното тяло остане в обхвата на тези потоци, вълни и радиация“.

Радиовълните, макар че не са конкретно упоменати в този патент, са открити през 19-и век и оформят бъдещето на управляемите от разстояние апарати. Тесла е бил прав за метода, който трябва да се използва за управление на роботи, но не е познал за разрушителния им потенциал. Първият робот, построен за военни действия, е Kettering Bug. Вместо да използва радиоуправление, той е бил предварително програмиран да лети на определена дистанция – той е и предшественик на балистичните ракети. Ботът е трябвалод а бъде употребен в Първата световна война, но е бил завършен твърде късно, за да види истински бойни действия.

Източник: idg.bg

Коментари в сайта

Последни новини