От х:

Днес в x:

Димо Костов е първият спортист, обявен за почетен гражданин на Хасково преди 44 години

    44 години се навършват на 17-ти август 2020 година от обявяването на спортист за почетен гражданин на Хасково. Първият с престижното звание е борецът Димо Костов.
     
    Фактологията около това припомни главният уредник в отдел "Нова история" в Регионалния исторически музей на Хасково Милен Вълчев.
     
    Повода възпитаникът на хасковското училище по автотранспорт да бъде обявен като първия хасковски спортист за почетен гражданин, е спечеленият от него бронзов олимпийски медал.
     
    „Роденият в харманлийското село Рогозиново Димо Костов е включен в олимпийския национален отбор за игрите в Монреал. През 1976 година той ще се бори за България в категорията до 100 кг. Конкуренцията е много голяма, Димо обаче има късмет - жребият е благосклонен към него. В първите си две срещи той побеждава с туш канадеца Данаир и румънеца Панаид. В трета схватка обаче губи от съветския борец Иван Яргин. Следващите двама съперници отново са победени с туш – японецът Шимизу и Дрозда от Чехословакия. Това осигурява на Костов минимум бронзов медал. Той обаче има шансове да се пребори за среброто. За съжаление обаче американецът Хеликсън печели схватката за второто място с 8:7 точки. Българският борец остава трети, американецът е втори, а Иван Яригин от СССР грабва поредното си злато. Въпреки това радостта е неописуема. Димо Костов е посрещнат в началото на август с почести в Хасково.“, разказва Милен Вълчев.
     
    Историкът припомня, и някои любопитни факта около посрещането на олимпийците ни, които са описани и в биографичната книга на Йордан Нанчев за спортния път на Димо Костов „Устрем и прегради“.
     
    При посрещането на българската делегация от Канада на летището в София Димо Костов съзрява сред мнозинството баща си. Радостта му е огромна, понеже още си спомня как той се е опитвал да го отбие от спорта в годините назад. Присъствието му означава много за спортиста-най-вече признание от родителя му. Таткото на Костов е пристигнал с уредената кола от шефа на окръжното управление на МВР тогава ген. Владимир Янев, който също присъства на посрещането на олимпийците ни. Майката на бронзовия олимпийски медалист от Монреал я няма, но пък тя изпраща по генерал Янев армаган-две големи рогозиновски дини. По пътя обратно към дома карпузите били опоскани от хасковската делегация и бореца на паркинг край Ихтиман.
     
    Няколко дни по-късно вече в Хасково на вилата на БСФС в парк „Кенана“, в присъствието на спортисти и ръководството на града, бронзовият медалист е обявен за "Почетен гражданин". За да бъде удостоен с високото отличие насред лято е свикано извънредно заседание на Изпълкома на Градския народен съвет, на което е взето решение и всичко е оформено с протокол. Връчен му е и златният почетен знак на града. А заедно с това и дебеличък плик с парична награда. Въпреки, че изглеждало по външния вид, че в него има солидна сума, когато отворил плика Костов намерил вътре 50 по 2 лева. Това е разказал той  лично на Милен Вълчев преди години.
     
    Така Димо Костов става първият хасковски спортист удостоен с почетното звание. През 2000 г. той е обявен за Спортист на 20-ти век на Хасково.
     
    Едва след десет години ще бъде удостоен втори спортист. За "Почетен гражданин на Хасково" ще бъде обявен щангистът Антонио Кръстев - световен и европейски шампион по вдигане на тежести.
     
    Общо девет са спортистите, свързани пряко със спорта в Хасково, удостоени с почетно звание, припомня Милен Вълчев. Останалите са: президентът на Българската федерация по бадминтонпроф. д-р Пюзант Касабян, удостоен със званието през
    2001 г. , Али Мехмедов-борба, обявен през 2006 г., от 2010 година-дългогодишният състезател по баскетбол, почетен съдия на ФИБА Артеник Арабаджиян, тенисистът Григор Димитров, удостоен с почетната титла през 2014 г., футболистите Станимир Стоилов и Костадин Латинов, които бяха обявени за Почетни граждани през 2017 година, и тенисистът Димитър Господинов - 2019 година.
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Та
      Така беше
      6 0
      06:23, 18 авг 2020
      В Хасково Димо Костов, в Димитровград Еню Вълчев.

    Още новини

    Последни новини