От х:

Днес в x:

23 °C

Вкаменено око на изчезнало преди 429 млн. години морско създание "почти еднакво" с очите на днешните пчели

Изображение 1 от 3

  Вкаменелото око на изчезнало преди 429 милиона години морско създание, бе анализирано от учените за пръв път.

  Анализите разкрили, че е подобно на зрителните органи на някои съвременни животни, включително морски кончета, пчели и ракообразни.

  Праисторическото око принадлежало на черупчесто членестоного, наречено трилобит (Aulacopleura kionickii).

  То било открито близо до Леднице в Чехия през 1846, но така и не било анализирано в детайли досега.

  Според учените приликите са поразителни.

  Откритията сочат, че принципът на работа на зрението при много насекоми и ракообразни днес, е на възраст поне половин милиард години.

  Плоската, дълга малко над сантиметър вкаменелост, имала две изпъкнали полуелипсовидни очи в задната част на главата – едно от които било откъснато

  Анализи на вкаменелите останки разкрили, че древното създание е имало примитивни фасетъчни очи.

  Състояли се от миниатюрни зрителни клетки, наречени оматиди или фасети, подобни на тези, които наблюдаваме при днешните пчели.

  Предишни изследвания доказаха, че съвременните насекоми виждат в много повече детайли от предполаганото.

  Учени от Университета в Шефилд открили, че очите на насекомите имат хиляди рецептори, образуващи мрежа от фасети, които се движат бързо, влизат и излизат извън фокус, докато изследват света около себе си.

  Това “потрепване” е толкова бързо, че не може да бъде забелязано с просто око и осигурява на насекомите свръхпрецизно зрение, твърдят учените.

  Изследвания сочат, че зрителните органи почти не са претърпели промяна през последните 500 милиона години и разкриват как трилобитите са виждали света около себе си.

  Очите им съдържат светлочувствителни клетки, навити около прозрачна тръба, наречена рабдом.

  Изследването хвърля повече светлина върху живота на трилобитите Aulacopleura. Смята се, че са били активни през деня, тъй като лещите с по-малък диаметър са ефикасни в улавянето на светлината през деня.

  Малките очи подсказват, че създанията са живели в плитки води, вероятно около брега.

  Трилобитите били с дължина около 1.27 см, 0.85 см ширина и 2-3 мм височина. Имали изключително тънка черупка.

  Плъзгали се по дъното и се хранели с органични материали.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  21 сеп 2020
  Последни новини