От х:

Днес в x:

Откриха как скакалците образуват опустошителни рояци

Учени идентифицираха химическо съединение, изпускано от скакалците, което ги привлича в огромните рояци, пагубни за реколтата, съобщиха Ройтерс и АФП.

Откритието дава надежда да бъдат разработени методи за предотвратяване на това бедствие за селското стопанство.

Феромонът е идентифициран сред най-разпространените скакалци в света - мигриращите (Locusta migratoria). Той е наречен 4-vinylanisole (4VA). Освобождава се главно от задните крачета на насекомите и другите го улавят с антените си и рецепторите за миризма. Привлича скакалците силно, независимо от възрастта им.

Производството на феромона се задейства, когато се съберат четири-пет скакалци. Това предизвиква образуването на рояци.

"В човешката история рояците скакалци, сушата и наводненията са смятани за основните бедствия, причиняващи сериозни земеделски и икономически загуби по целия свят" - каза проф. Лъ Кан от Института по зоология към Китайската академия на науките. - Като най-разпространен и опасен мигриращият скакалец е сериозна опасност за селското стопанство по целия свят".

Милиарди скакалци могат да се съберат в рояк над стотици квадратни километра площ. Те унищожават всякаква растителност. Мигриращите скакалци живеят в Азия, Африка, Австралия, Нова Зеландия. Те нападат пасища и селскостопански култури като пшеница, ориз, царевица, просо, ечемик, овес, захарна тръстика, сорго.

Необходими са допълнителни изследвания, за да бъде проверено наличието на феромона 4VA и при други скакалци, като пустинните Schistocerca gregaria, които сега опустошават части от Африка и Близкия изток.

Инсектицидите, използвани срещу скакалците, предизвикват притеснения за човешкото здраве. Идентифицирането на феромона 4VA може да даде възможност за откриване на химикал, който да блокира възприемането му. Възможно е също да бъде създаден изкуствен негов еквивалент, който да привлича скакалците в капани.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини