От х:

Днес в x:

Най-старият известен фосил е на 635 милиона години

Учени откриха най-стария известен фосил на земята - гъба, скрита в седиментна долостонова скала на 635 милиона години от Китай, съобщи ЮПИ.

Според тях тази гъба е имала ключова роля за края на ледниковия период, превърнал планетата ни в снежна топка преди 650 милиона години.

Откакто учените знаят за този период в историята на Земята, се чудят кат животът е оцелял и е успял да се върне към нормалното. След откриването на микрофосила авторите на изследването от Китайската академия на науките и Политехническия институт на щата Вирджиния са убедени, че обитаващите пещери миниатюрни организми са допринесли за промяната в климата. 

Фунгите помагат на растенията да колонизират нова среда, като разрушават скали и твърд органичен материал и рециклират хранителни вещества, които могат да бъдат използвани от растенията на сушата или да бъдат отнесени в океана, където да служат за храна на морските микроорганизми. 

Според предишни изследвания съюзът между растения и фунги е започнал преди 400 милиона години. Някои учени обаче допускаха, че гъбите са се появили по-рано.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини