От х:

Днес в x:

21 °C

Почвата в тропическите гори диша и отделя много повече CO2 заради глобалното затопляне

Тропическата горска почва, загрята в експерименти до нива, съответстващи на прогнозите за температура в края на века, освобождава с 55 процента повече CO2 от контролните участъци, разкривайки преди това подценяван източник на емисии на парникови газове, съобщиха изследователи в сряда.


Преди човечеството да започне да натоварва атмосферата с въглеродно замърсяване чрез изгаряне на изкопаеми горива, поемането и отделянето на CO2 от почвата - един ключов елемент в сложния въглероден цикъл на Земята, е оставало приблизително в баланс.

Газовете, отделяни от мъртвата дървесина и гниещи листа, са били усвоявано от микроорганизми, които се хранят с тях.

Но изменението на климата започна да нарушава този баланс, според ново проучване, публикувано в Nature.

"Въглеродът, който се съдържа в тропическите почви, е по-чувствителен към затопляне, отколкото е признато досега", казва водещият автор Андрю Нотингам, изследовател от Университета на Единбург в Университета за геология.

"Дори и малко увеличение на дишането от тропически горски почви може да има голям ефект върху атмосферните концентрации на CO2, с последствия за глобалния климат."

Количеството въглероден цикъл всяка година през почвите по света е до 10 пъти по-голямо от емисиите на парникови газове, генерирани от човека.

Само еднопроцентен дисбаланс - с повече отделяне на въглерод, отколкото сега, "би се равнявал на около десет процента от глобалните антропогенни (произведени от човека) въглеродни емисии", отбелязва Ерик Дейвидсън, изследовател от Центъра за наука за околната среда в Университета в Мериленд.

Средната повърхностна температура на Земята се е повишила малко над един градус по Целзий над прединдустриалните нива, достатъчно, за да доведе до по-тежки засушавания, топлинни вълни и супер бури, които станаха по-разрушителни от издигащите се морета.

Но само повишаването на температурите над сушата - с изключение на океаните, които покриват 70 процента от планетата - е почти 2C, или удвоява средната стойност в световен мащаб.

В експериментите си Нотингам и колеги поставили нагревателни пръти в парцел от един хектар от необезпокоявана първична гора на остров Баро Колорадо, Панама. Те затопляли почвата до дълбочина малко над един метър с 4 градуса C за период от две години.

Температурата на почвата обикновено е около градус по-висока от температурата на въздуха.

Досега подобни експерименти са били провеждани в гори на по-голяма географска ширина, но не и в тропиците.

Климатичните модели, които се стремят да вземат предвид потенциалното отделяне на въглерод от почвата поради повишаване на температурите, разчитат на теоретични изчисления, които подценяват резултатите в сравнение с полевите тестове, докладвани в Nature.

Учените изчисляват, че ако всички тропически почви в света се затоплят с 4 градуса С за период от две години  преди 2100 г., ще се отдели 65 милиарда тона въглерод - еквивалентът на около 240 милиарда тона CO2, в атмосфера.

"Това е повече от шест пъти повече от настоящите годишни емисии от антропогенни източници“, каза Нотингам.

"Ефектът да е по-значителен, тъй като може да наблюдаваме големи продължителни загуби след двете години в нашия експеримент."

Освен това не са взети предвид по-дълбоките запаси от въглерод - под два метра, допълва той.

На базата на един експеримент не могат да се правят обстойни заключения, предупреждават изследователите.

"Но изследването потвърждава отскоро натрупващите се доказателства, че е малко вероятно тропическите гори да продължат неопределено време да бъдат поглъщащи въглерод, докато светът се затопля", казва Дейвидсън, който не е сред авторите на изследването.

Досега горската покривка и океанът са поемали около половината от излишните въглеродни емисии от човешка дейност, но има признаци, че някои гори могат да изпитват умора от CO2.

Съхраненият CO2 също се отделя при изсичане на дърветата.

Миналата година гори с площ, колкото футболно игрище, са унищожавани на всеки шест секунди, около 38 000 квадратни километра общо, според Global Forest Watch.

Nottingham, A.T., Meir, P., Velasquez, E. et al. Soil carbon loss by experimental warming in a tropical forest. Nature 584, 234–237 (2020).doi.org/10.1038/s41586-020-2566-4www.nature.com/articles/s41586-020-2566-4

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини