От х:

Днес в x:

Цветозар Томов: Правителството ще подаде оставка, развръзката ще е този месец

"Ще се стигне до оставка на правителството и нови избори. И развръзката ще настъпи още този месец. Не виждам да съществува реалистичен вариант, при който този парламент да сформира правителство, което да получи нужния санитарен минимум от обществено доверие, за да може да управлява".

Това прогнозира социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов пред БНР. Според него е възможно да се направи опит за втори кабинет в рамките на сегашното Народно събрание, но това изглежда обречена стратегия.

Той не изключи и варианта сегашните действия на управляващите да са "опит за печелене на време", за да може в игра на изтощение протестите да отслабнат, но по думите му няма признаци за това, напротив – протестите се разрастват.

Ако младите на протеста не се разочароват и гласуват активно, това ще доведе до големи промени в политическия релеф на България, посочи Томов.

"Тримата министри, за които е публична тайна, че са обвъзрани с ДПС, които Борисов се опитва да отстрани, са в ситуация, в която техните оставки са замразени. Натрупаха се твърде много вбесяващи хората факти, които показват до каква степен реалното управление на страната се осъществява от хора, които нямат легитимна власт и които използват като марионетки хората, които са на легитимна власт, за да прокарват своите искания и интереси. Всичко започна от разтварянето на завесата на парка "Росенец", за да се убедим напълно, че някаква територия се владее от почетния председател на ДПС", каза още социологът.

Според него има видими признаци, че в момента в София първа политическа сила е "Демократична България", а не ГЕРБ.

"ГЕРБ плаща цената на задкулисното политическо обвързване с ДПС, стигнало до такава степен и мащаби, че дори в тази криза, по доста непоследователен и понякога комичен начин водачите на ГЕРБ се опитват да създадат впечатлението, че него го няма. Това е политическата трагедия на ГЕРБ. Аз се надявам, че тази партия ще успее да се изчисти от тези зависимости, но очевидно няма как да си го признае публично в момента", каза той.

Бившият член на ЦИК коментира и повдигналата се отново покрай протестите тема за електронно и за дистанционно гласуване. Според управляващите няма как да има машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели, както е записано сега в закона, ако изборите са предсрочни. По този въпрос Томов каза:

"Изборните технологии не са панацея, чрез която да се осигури провеждането на честни избори в България. По-добре да създадем ред, в който да въведем машинно гласуване и по това трябва да се работи от този момент, но не това е решаващо. Много по-важно е другото искане – за дистанционно гласуване".

По думите му проблем на българската избирателна система е игнорирането на възможностите избирателите извън границата да упражнят своето избирателно право.

"Трябва да мислим поне за вариант гласуване по пощата. Аз съм песимист, че този парламент, сегашната изпълнителна власт, ще положи усилия, за да реши тези проблеми", каза Томов и добави, че "ако протестната вълна се насочи в тази посока, ще възникнат някакви шансове те да бъдат решени".

Според него само една партия няма да бъде засегната от гледна точка на електоралната ѝ подкрепа – ДПС, която разчита на добре контролиран вот, посочи още Томов.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ув
    уво 2020
    4 -2
    16:56, 17 юли 2020
    Огън служба не остана.
  • 2
    Ба
    Батальон
    4 -2
    20:19, 17 юли 2020
    Батальонът се строява ! Бати Бойко ще се уволнява , за последен път!
  • 3
    12
    123
    1 0
    12:57, 5 авг 2020
    Като гледам много се разрастват протестите,няма що, къде го вижда това този човек - незнам. И той е от червената чета , така му се гледа, така вижда...жив и здрав да е.
Последни новини