От х:

Днес в x:

Влагата и горещината започват да надхвърлят поносимото за хората

Топлинните вълни стават все по-чести по целия свят, съобщава нова статия.

Анализ, обхващащ цялата планета, на моделите на топлинните вълни на регионално ниво разкрива, че те се увеличават по продължителност и честота през последните 70 години. Кумулативната топлина - общото количество топлина в отделните топлинните вълни и сезоните на топлинните вълни - също се увеличава. Това свойство обозначава интензивността на сезона на топлинните вълни и представлява „продукт на всички сезонни дни на топлинни вълни и средна интензивност на топлинните вълни“.

На гребена на някои (топлинни) вълни

„Не само, че сме свидетели на повече и по-дълги вълни по целия свят през последните 70 години, но тази тенденция значително се ускорява“, отбелязва водещият автор д-р Сара Перкинс Киркпатрик (Sarah Perkins Kirkpatrick) от ARC Centre of Excellence for Climate Extremes в Австралия.

Проучването разглежда тенденциите на топлинните вълни през интервали от десетилетие между 1950-2017 г. и открива някои много показателни признаци.

Средиземноморският регион например отбеляза общо увеличение на продължителността на топлинната вълна от два дни на десетилетие. Когато разглежда конкретно времевия период от 1980-2017 г., екипът открива увеличение на дните с топлинни вълни от 6,4 дни на десетилетие. Това предполага, че повечето, ако не и цялото увеличение е фокусирано през последните десетилетия.

Региони като Амазонка, Североизточна Бразилия и Западна Азия също преживяват бързо увеличение на топлинните вълни и тяхната интензивност, докато в райони като Южна Австралия и Северна Азия наблюдават по-бавен темп на увеличение.

Почти всички области на земното кълбо се наблюдават по-продължителни, по-горещи вълни по-често, но всеки регион е засегнат по различен начин. Например Австралия преживя допълнителни 80° C кумулативна топлина през най-лошия си сезон на топлинни вълни, докато Западна Русия регистрира огромните 240 ° C кумулативна топлина през най-лошия си сезон.

Колкото по-дълъг е сезонът на топлинните вълни и колкото по-интензивни са температурите, толкова по-висока ще бъде тази кумулативна топлинна стойност. На глобално ниво кумулативната топлина се повишава с приблизително с между 1° C до 4,5° C на десетилетие според авторите. Според Киркпатрик в някои райони се наблюдават повишения от "до 10° C на десетилетие".

Подобни промени ще се отразят на живота на всички нас, но по-бедните страни с по-крехка инфраструктура ще бъдат засегнати най-силно, смята екипът. Освен това обясняват, че по-дългите, по-интензивни и по-чести топлинни вълни са  „ясен знак за глобално затопляне“ според Киркпатрик.

„Драматичната промяна в отделните региони на топлинните вълни, на която сме свидетели през последните 70 години, и бързото увеличаване на броя на тези събития, са недвусмислени индикатори, че глобалното затопляне сега е с нас и се ускорява“, добавя тя.

„Това изследване е само най-новото доказателство, което би трябвало да послужи като ясен призив към политиците, че сега са необходими спешни действия, ако искаме да предотвратим най-лошите резултати от глобалното затопляне. Времето за бездействие приключи".

Човечеството е близо до ръба. Екстремните стойности на "влажна топлина" започват да надхвърлят границите на издръжливостта на човешния организъм.

Потенциално фаталната комбинация от горещина и влажност могат да направят живота в някои части на планетата просто непоносим. 

Не е тайна, че горещината във влажен климат много по-трудно се понася, отколкото в сух. Учените отдавна прогнозират, че поради глобалното затопляне в тропическите и субтропичните региони до края на века ще има такава комбинация от температура и влажност, че хората няма да могат да издържат. Проучване, публикувано в Science Advances, показва, че прогнозите са грешни - подобни условия на Земята вече са налице.

Изследването показа, че краткотрайните климатични условия, при които комбинацията от температура и влажност надвишава физиологичните граници на човешката издръжливост, нееднократно се срещат в Азия, Африка, Австралия, Южна и Северна Америка - засега се наблюдават в тясно локализирани региони. Интензитетът и честотата им обаче постепенно се увеличават.

След анализ на данните на метеорологичните служби, събрани от 1979 до 2017 г., авторите на проучването показват, че броят на такива екстремни климатични условия за посочения период се удвоява. Най-често възникват на територията на полуостров Хиндустан, северозападна Австралия, Южен Китай, а също и по крайбрежието на Червено море и Мексиканския залив. Най-високите, потенциално фатални стойности на влажност и температура са регистрирани в районите на градовете Дахран и Даман (Саудитска Арабия), Доха (Катар) и Рас ал-Хайма (ОАЕ), с общо население е около три милиона души.

В условия на силна топлина човешкото тяло се охлажда, отделяйки топлина през кожата с помощта на потта. Този процес работи добре в сухите райони, но не толкова добре във влажните райони, където въздухът вече е достатъчно наситен с водна пара и не може да абсорбира повече. В особено екстремни случаи изпотяването може да спре напълно. Тогава организмът ще започне да се загрява прекомерно и дори физически силен, здрав човек, почиващ на сянка без дрехи и с достъп на питейна вода, може да умре.

Учените преставят резултата от своите изследвания в интерактивна карта, която отразява дневните максимуми на показанията на влага и температура. Авторите на работата смятат, че изменението на климата доближава хората в някои райони по света до границата на поносимостта на човешкия организъм, особено в бедните и развиващите се страни, .

Справка:

Increasing trends in regional heatwaves
S. E. Perkins-Kirkpatrick & S. C. Lewis
Nature Communications volume 11, Article number: 3357 (2020), DOI: https://doi.org/10.1038/s41467-020-16970-7

The emergence of heat and humidity too severe for human tolerance
Colin Raymond et al, Science Advances 08 May 2020:
Vol. 6, no. 19, eaaw1838,

DOI: 10.1126/sciadv.aaw1838

Източник:

Heatwaves are getting hotter, longer, more frequent globally, ZMEScience

Emerging Across the Globe: Potentially Fatal Combinations of Heat and Humidity, SciTtechDaily

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
14 авг 2020
Последни новини