От х:

Днес в x:

Откриха бактерия в червата, която намалява на риска от сърдечни заболявания

Учените откриха, че една от добрите бактерии, намиращи се в червата на човека, носи неизвестна досега ползаза здравето - намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Активността на бактериите Eubacterium limosum в червата намалява производството на химикал, който е свързан с развитието на запушени артерии. След като се произвежда в червата, химикалът навлиза в кръвта и пътува до черния дроб, където се превръща в най-вредната му форма.

Изследователите от Университета на Охайо проследяват поведението на бактериите към семейство протеини, за които подозират, че биха могли да обяснят как червният микробиом допринася за човешкото здраве. По същество тези микроби се конкурират с лоши бактерии за достъп до същите хранителни вещества в червата и ако добрите бактерии спечелят, те могат да предотвратят здравословни проблеми, които могат да се получат от това как тялото метаболизира храната.

Предстои много повече работа, но учените виждат потенциал този микроб, Eubacterium limosum, да бъде използван за терапевтични цели в бъдеще. Предишни изследвания вече показаха, че бактерията е "добра", защото успокоява възпалението в червата.

"През последното десетилетие стана ясно, че бактериите в човешките червавлияят на здравето ни по много начини. Организмът, който изследвахме, влияе върху здравето, като предотвратява проблемното съединение да стане по-лошо", казва Джоузеф Кшицки, професор по микробиология в щатския университет на Охайо и старши автор на изследването. "Рано е да се каже дали тази бактерия може да има терапевтична стойност. Но работим по това."

Изследването е публикувано онлайн в Journal of Biological Chemistry.

Химикалът, свързан със запушените артерии, характерни за атеросклерозата, се нарича триметиламин, или ТМА. Произвежда се по време на метаболизма, когато някои чревни микроби - обикновено бактерии, считани за безполезни за хората, взаимодействат с определени хранителни вещества от храната. Сред тези хранителни вещества е L-карнитин, химично съединение, което се намира в месото и рибата, което също се използва като хранителна добавка за възстановяване след тренировка.

Кшицки и неговите колеги откриха, че E. limosum взаимодейства с L-карнитин по различен начин в червата и че взаимодействието елиминира ролята на L-carnitine в производството на TMA (други хранителни вещества също участват в производството на TMA в червата).

Изследователите свързват полезното поведение на бактериите с протеин, наречен MtcB - ензим, който отрязва специфични молекули от съединенията, за да помогне на бактериите да генерират енергия и да оцелеят. Процесът се нарича деметилиране и включва отстраняване на една метилова група - въглероден атом, заобиколен от три водородни атома, за да се промени структурата или функцията на съединението.

"Бактерията прави това в своя полза, но има ефекта надолу по веригата да намали токсичността на ТМА", каза Кшицки. "Открихме, че бактерията, за която се знае, че е полезна, може да премахне метиловата група и да изпрати получения продукт по друг път, без да прави никакви други вредни съединения в процеса."

При тези взаимодействия L-карнитинът функционира като растежен субстрат - съединение, необходимо на организма да живее и да расте, а също и цел на ензимна активност. В проучването изследователите хранели културите на E. limosum с асортимент от потенциални субстрати, включително L-карнитин. Само когато получавал L-карнитин, микробът синтезирал протеина MtcB специално, за да изключи метил групата на L-карнитин - по същество, MtcB е част от естествения начин на бактериите да консумират хранителните вещества.

Ученият казва, че откриването на тази значителна полза за здравето от един вид бактерии в червата предполага, че има още много да научим как бактериите в червата могат да повлияят на здравето и метаболизма на човека.

DOI: 10.1074/jbc.RA120.012934

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
14 авг 2020
Последни новини